10 százalékkal gyorsabban “fekszenek le” a csövek

Szerző • 2014-06-09 • Csatornázás, Fejlesztések, HírekHozzászólások (0)2091

Megszűnnek a kerületben a XIX. századi állapotok, mégpedig 10 százalékkal gyorsabban, mint vártuk. Meg is van az ára, a kerületi 90 kilométer 10 milliárd forintot ér.

Sokezer család életét keseríti meg a kerületben a csatorna hiánya, így még XIX. századi körülményeket kénytelenek elszenvedni bizonyos ingatlanok tulajdonosai. Az évtizedes ígérgetés után 2013-ban indulhatott el a kerület csatornahálózatának kiépítése.

Elindult a BKISZ-program – leginkább a kerület profitál

Hosszú előkészületek után 2013. szeptember 20-án a ferihegyi Szemere István téren ünnepélyes keretek között elindult a BKISZ-program (Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése) kivitelezése.

Az összesen 240 kilométeren megépülő hálózat 16 kerületet és Budaörsöt érinti. A XVIII. kerületben 90 kilométer csatornát fektetnek le, csaknem 10 milliárd forintos beruházással, 7300 egyéni lakossági bekötést építenek ki, és 4 új szennyvízátemelőt építenek a szakemberek. Az emésztővel, derítővel felszerelt ingatlanokról a szennyvíz elszállítása bonyolult, költséges, ráadásul a csatornázatlan ingatlan nem felel meg a modern élet követelményeinek.A főváros nagy volumenű beruházásának köszönhetően azonban belátható időn belül megszűnik ez a probléma.

Évtizedes történet válik valósággá

 

A Fővárosi Közgyűlésben már tíz évvel ezelőtt, 2003 decemberében napirenden volt Budapest teljes csatornázásának ügye. A projekt megvalósításához megbízható pénzügyi alapot az akkor megnyíló uniós források kínáltak, ezért eredetileg úgy tervezték, hogy a munkálatok 2010-re elkészültek volna. Viszont közben megváltoztak a pályázati feltételek, így a főváros egy átfogóbb projektre tudott pénzt nyerni. Egy fővárosi közgyűlési határozat egyesítette a korábban kidolgozott “Budapest teljes körű csatornázásának befejező szakasza” és “Dél-Buda szennyvízelvezetése és tisztítása” projekteket. Az új terv címe “Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése” (BKISZ) lett, s azzal sikeresen tudtak részt venni az uniós támogatású Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázaton.

A kerület is beszáll: segíti lakosait

A XVIII. kerületi önkormányzat az érintett ingatlanoknak még abban is segítséget nyújt, hogy a piaci ár alatt 10 százalékkal (folyóméterenként átlagosan 6500 forint + áfa, vagyis bruttó 8255 forintos árral) vállalja saját cégével, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. segítségével a hálózatra csatlakoztatást. A szerződéskötés után a kivitelezés tartalmazza a csatorna nyomvonalán a munkaárok kiásását, a cső fektetését a megfelelő lejtésviszonyok kialakításával, az anyagköltséget, az ingatlannak a meglévő rendszerről való leválasztását, a rákötést a telekhatári tisztítónyílásra, a munkaárok visszatemetését, a föld tömörítését és igény szerint a munkaterület helyreállítását.

A munkálatok nagyon jól haladnak, március 15-ig 16 km új csatornaszakasz készült el, ami 10 százalékkal több az előre tervezettnél. A ferihegyi gyorsforgalmi út és a Felsőcsatári út, Álmos utca által határolt területen 2014 elejéig csaknem másfél kilométer csatorna készült el, azóta is lázasan folyik ott a munka, körülbelül 60-65 százalékos a kiépítettség. Befejeződtek a munkák a Hangár és a Huba utcában is. Az Előd, a Kond és az Árpád utcában szintén kész a csatorna. A szakemberek Vecsés határában is dolgoznak. Az Üllői út, Mednyánszky utca, Szinyei Merse Pál utca és Semmelweis utca által határolt, eddig teljesen csatornázatlan területen már közel 45-50 százalékos a kiépítettség.

Az önrész: 600 millió

A mintegy 34 milliárd forintba kerülő teljes fejlesztésből 23,5 milliárdot biztosít az Európai Unió támogatása. A teljes projektet 2015. június végén zárul. A kerületben megépülő 90 kilométernyi hálózatnak köszönhetően 7200 ingatlan értéke nő meg, és ugyanennyi család élete válik könnyebbé. Az önkormányzat teljes egészében magára vállalta a 600 millió forintos önrészt.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva