11 milliárddal lett könnyebb a büdzsé

Szerző • 2014-06-09 • Fejlesztések, HírekHozzászólások (0)2139

Adósságmentesen a fejlesztések útján: Egy önkormányzat életében az egyik legfontosabb lélegzet, mikor megszabadulhat adósságától, ráadásul egy olyan tehertől, aminek nagy része öröklött. A kormány adósságkonszolidációja 11 milliárdnyi hiteltől szabadította meg a XVIII. kerületet, ami lakosonként 100000 forintot jelent.

Az állami adósságkonszolidáció után
Kifizettük, amiért megfizettünk

A leköszönő MSZP-s kormányt követően, 2010-ben az önkormányzatoknak az adóssága 1200 milliárd forintot meghaladta, miközben 2002-ben szinte nulla volt. Ez éves szinten 150 milliárd forintos törlesztési kötelezettséget jelentett, ami egy olyan adósságspirált alakított ki, amit leginkább a működési költség visszaszorításával, új hitelek felvételével tudták kiváltani az érintett önkormányzatok. Először a megyék 200 milliárdos hitelét vállalta át az Orbán-kormány, majd az 5000 fő alatti településekét, közel 74 milliárdnyi adósságot, utána az 5000 fő feletti városok 610 milliárd forintnyi tartozásának a 40-70 százalékát. A megmaradt 420 milliárdos hitelállományt pedig 2014. február végéig vezették a kormányzathoz.

Az MSZP hagyatéka

A szocialista kormány leköszönését követően, 2010-ben az önkormányzatok adóssága meghaladta az 1200 milliárd forintot, miközben 2002-ben szinte nulla volt… Ez éves szinten 150 milliárd forintos törlesztési kötelezettséget rótt a településekre, ami adósságspirált alakított ki. Az önkormányzatok ugyanis kénytelenek voltak a meglévő adósságaikat új hitelek felvételével törleszteni. A XVIII. kerületet különösen eladósította az MSZP-s városvezetés: Pestszentlőrinc-Pestszentimre teljes hitelállománya 2010-ben meghaladta a 10 milliárd forintot, ami a budapesti kerületek össz-adósságállományának több mint 10 százalékát jelentette.

Fordulat: az állam jön és segít

A második Orbán-kormány először a megyék 200 milliárd forintos hitelét vállalta át, majd az 5000-nél kisebb lélekszámú települések csaknem 74 milliárdnyi adósságát. Ezek után jött az 5000 lakosnál többet számláló városok 610 milliárd forintnyi tartozásának 40–70 százalékos átvállalása. A fennmaradó települések 420 milliárdos hitelállományát 2014. február végéig vezették át a kormányzathoz. Ez volt az a pont, amikor a XVIII. kerület végleg megszabadult a gúzsba kötő hitelállománytól.

Nem termelődhet újra az adósság

A kormány elkötelezte magát amellett, hogy az adósságállomány nem termelődhet újra. Ezért módosult az önkormányzati törvény is, amely így kiszűri a felelőtlenül gazdálkodó, hitelt hitelre halmozó önkormányzatokat. A települések, a kerületek csak olyan fejlesztésekbe foghatnak bele, amik megtérülnek. A kormány ugyanakkor elismeri a jól gazdálkodó településeket: négy év alatt 50 milliárd forintot kap az a több mint ezer önkormányzat, amelyik eladósodás nélkül volt működőképes.

Levertük a bilincset

Pestszentlőrinc-Pestszentimre akkora tartozástól szabadult meg, hogy ha azt ezerforintosokból raknánk ki, a képzeletbeli pénzszalag háromszor érné körbe az országot. A XVIII. kerület legsúlyosabb terhei közé azoknak a városfejlesztési kötvényeknek a törlesztése tartozott, amelyeket 2008-ban és 2009-ben bocsátottak ki a szocialisták. Az állami fedezetvállalással lehetőség nyílt a kötvények visszavásárlására is.

A fejlesztések alapja a tehermentes büdzsé

A szervezett, fegyelmezett önkormányzati irányítás mellett az elmúlt négy év kimagasló számú fejlesztéseinek alapját a kormány adósságátvállalása adta meg. E nélkül nehezebben teremthette volna meg az önrészt a kerület a csatornázáshoz, az oktatási intézmények korszerűsítéseihez vagy épp a “Pestszentimre Városközpont Funkcióbővítő Rehabilitációja” néven futó fejlesztéshez.

Adósságban az elsők

A legnagyobb adóssága egy lakosra vetítve Alsómocsaládnak volt, a település 518 milliós adósságából 1,45 milliónyi jutott egy főre, ezüstérmes Harkány lett, ott az 5 milliárdos hitelállományból 1,2 milliót “vihetnek haza” a lakosok. Füzér 431 milliójából pedig 931 jutott minden füzérire, ezzel övék a bronzmedál. Budapest adóssága 100,7 milliárd forintnyi volt, a XVIII. kerületre ebből 11 milliárdnyi jutott.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva