149 éves a Fővárosi Állat- és Növénykert

Szerző • 2015-08-11 • Hírek, Könnyű 149 éves a Fővárosi Állat- és Növénykert bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1083

Augusztus kilencedikéhez képest pontosan száznegyvenkilenc esztendeje nyitotta meg kapuit a budapesti állatkert. A jeles évforduló alkalmából az állatkert az akkori idők legnépszerűbb hetilapjának tudósítását idézte fel a kert ünnepélyes megnyitásától – írta meg a zoozoo.hu, és közzétette azt a régi, hangulatos fényképet a nyitásról, amit az állatkert hivatalos oldalán is megjelenítettek.

„Az állatkertet csütörtökön, augusztus 9-én nyitották meg. A megnyitás kellő dísszel ment végbe; a lobogókkal díszített egyes terek, az ízléssel és szakértelemmel épített egyes épületek, a szépen rendezett virány, jó és kényelmes utak, árnyas fasorok, majd ismét szép kilátást nyújtó pázsitos nyílt terek s a máris 300-nál több különféle emlősök és madarak váltakozó serege – mindez nemcsak igen kellemes, hanem valóban meglepő hatással volt a nagy számmal megjelent díszes közönségre, melynek élén b. Sennyey tárnok ő excját és nejét, Pest város hatóságának vezérférfiait láttuk, a társasági elnökség és jelvények által megkülönböztetett választmányi tagoktól kísérve.

A néző közönségnek érdemes és kellemes előadású kalauza Xántus János, a fáradhatatlan intézeti alelnök volt, ki előbb a nagy vendéglő zenekarának emelvényéről adta elő röviden az állatkert czélját és történetét s azonkívül a körséta alkalmával minden egyes nevezetesebb pontnál szakértő magyarázattal szolgált.

Az állatkert most már át van adva a főváros közönségének, s most már bizton hisszük, hogy az nemcsak egyik fődísze lesz Budapestnek, hanem a szórakozásnak és a mulatságnak is egyik legalkalmasabb, legkeresettebb helye. A választmány érdeme, hogy a városliget elhagyott sivatagára vadi paradicsomot varázsolt még pedig – aránylag rövid idő alatt és kevés költséggel. Most a közönségen a sor, e nemes törekvéseket tömeges pártolással meghálálni. A bemeneti díj 20 krajczárra van szabva.”

A Fővárosi Állat- és Növénykert az utóbbi száz évben mintegy százmillió látogatót vonzott, ezzel messze a leglátogatottabb hazai kulturális attrakciónak számít.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva