18. kerületből a világhír felé

Szerző • 2014-06-16 • Egyéb, Hírek, Sport 18. kerületből a világhír felé bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva986

Valkusz Máté még csak 15 éves, de máris komoly nemzetközi bajnokesélyesként jegyzik a tenisz világában. A 18. kerület szülötte ugyanis első magyarként nyerte meg azt a Nike Junior Tour döntőjét, amelyet még Roger Federernek sem sikerült. A torna rangját mutatja, hogy a korábbi világelső, 11-szeres Grand Slam-győztes spanyol Rafael Nadal háromszor emelhette fel ezt a trófeát, amelyet Máté is elhódított.

Már az első edzésén sejteni lehetett, hogy nem átlagos tehetségű gyerek. Tíz labdából ugyanis kilencet pályára tett, így azonnal a tenisz irányába fordult. Szerencsére, mert azóta sikert sikerre halmoz. A tudatos fiatal versenyző célorientáltan halad előre, és versenyről versenyre erősíti pozícióját a világranglistákon. Legutóbb idehaza nyerte meg a bajnokságot, majd Milánóban döntőzött. Az Európa-bajnokságon pedig a párosban elért eredményével sok évi hallgatást tört meg. Nem csoda tehát, ha a szakma, és a nemzetközi fejvadászok is árgus szemekkel figyelik karrierjét, játékát.

00012305

Kis Viktor, a Gold Ace vezetője és Máté nevelőedzője az alábbiakat mesélte egykori tanítványáról: „Az ilyen kis zseniket hagyni kell alkotni, és csak akkor megfogni, amikor „kitérne” egy másik irányba. Bár fiatal, hamar fel fog nőni a látásmódja és a sporthoz való alázata miatt. Úgy varázsol, ahogy kevesen, és túlzás nélkül mondhatom, szinte Federer szintű megvillanásai vannak. Ráadásul a közönség számára élvezetes teniszt nyújt, jól alkalmazkodik a helyzetekhez, jó ötletei vannak, és bravúros, ahogy kijön egy-egy nehezebb szituációból. A jövőben ITF nemzetközi versenyeken kell pontokat szerezni, de egy év múlva már a junior grand slam főtáblája a cél. 18 éves korára azonban be kell lépnie majd a nemzetközi felnőtt élvonalba. Szerencsére jó csapat áll mögötte, és edzője, Roman Hajdusik is nagyon jó munkát végez vele.”

3552_0

Valkusz Máté pozitívan és elégedetten értékelte az elmúlt időszakot.

Elégedett vagy a jelenlegi eredményeiddel?

VM: Igen, nagyon boldog vagyok, és örülök az elért eredményeimnek. Ugyanakkor nyilván érzem a teljesítménykényszert, a közvélemény és a szakma elvárását is velem szemben. Bár próbálom kizárni ezeket, mégis nagy rajtam a nyomás egy-egy verseny alkalmával, ahol az elvárt teljesítményt hoznom kell. De tudomásul veszem, hogy ez ezzel jár.

Elég sok szempár követi minden mozdulatod…

VM: A Nike Tour megnyerését követően érthetően nagy lett irántam az érdeklődés, hiszen előttem már sok neves játékos aratott ott győzelmet. Ezt viszont helyén kell kezelni.

Mennyit tudsz edzeni egy nap?

VM: Jelenleg csak napi három órát. Mivel nem vagyok magántanuló az iskolában, ezért nem tudok jelenleg annyit edzeni, amennyi az elvárható lenne. De ezen igyekszem változtatni. Cél a napi ötórás edzés elérése, amit további állóképesség növelő és kondiedzések is kiegészítenek.

Hogy bírod a sok utazást?

VM: Most már közel húsz nemzetközi versenyen indulok egy évben, így a jelentős részét az életemnek utazással vagy külföldön töltöm. Szeretem, és jól érzem magam a világ különböző pontjain.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

VM: Bár a Nike Junior Tour az eddigi legnagyobb sikerem, az előző heti milánói második helyezésemre is nagyon büszke vagyok. Ugyanis szettveszteség nélkül tudtam döntőbe kerülni. A döntő szettben aztán nem tudom mi történhetett velem, kikaptam. De így sokat tanultam a mérkőzésből.

Mit tartasz az erősségednek?

VM: Szerencsére sikerült felerősítenem a szervámat, és mivel nagyon szeretem, ezért odafigyelek a tenyereseimre és a lecsapásokra is. Az edzők és ellenfelek ugyan szokták mondani, hogy a keresztfonákom halálos, viszont azt én nem érzem annyira annak.

Van babonád?

VM: Általában mérkőzések előtt elvonulok egyedül az öltözőbe, és zenével a fülemben megpróbálom elképzelni és vizualizálni hogyan fogok játszani, mit fogok csinálni. Illetve annyi babonám még van, hogy mindig arra a padra pakolok, ahol az előző meccsen nyert a játékos.

Melyik pálya fekszik neked igazán?

VM: Füves pályán még nem játszottam, így a salakot szeretem a legjobban. A műanyaggal ellentétben a pörgetéseim ott jönnek ki igazán. Én inkább ezt a Nadal féle pörgetős stílust követem.

Mivel lennél elégedett a közeljövőben?

VM: Minél több pontszerző versenyen elindulni,  és a junior grand slam versenyek során a lehető legjobban teljesíteni, döntőkbe kerülni.

valkusz

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva