Kullancs, UV, pollen: a nyár is veszélyes

Szerző • 2018-05-08 • Egészség, Hírek Kullancs, UV, pollen: a nyár is veszélyes bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva604

A tavasz utolsó harmadában járunk, de már hetek óta úgy érezzük, mintha nyár lenne. Még ha különösen hangzik is: az egészség megőrzése a tomboló jó időben is rengeteg kihívás elé állítja az embert. Ivády Anett humánmeteorológus segít néhány jó tanáccsal.

A tavaszra valamennyien vidáman, hálás szívvel gondolunk. Örülünk a jó időnek, a napsütésnek, a tél végének, de a pollenallergiában szenvedők örömébe egy kis üröm is vegyül.

Korán lett meleg

A tavasz első felében általában a fák virágzásával kerülnek allergén pollenek a levegőbe, a második felében pedig a fűfélékével Az idén a hosszú, elnyúló telet hirtelen felmelegedés követte, és mérhetően ugrásszerűen nőtt meg a pollenkoncentráció – magyarázta Ivády Anett humánmeteorológus, a Meteo Klinika munkatársa.

A szakember szerint a május eleji hosszú hétvégére már alig volt kimutatható a fák pollenje, a fűféléké azonban hirtelen mutatott magas értéket, ekkor tehát az ezekre allergiásak érezhettek kellemetlen tüneteket. A legmagasabb értékeket az Alföldön mérték, de a tapasztalat azt mutatja, hogy néhány nap alatt ezek válnak jellemzővé Budapesten is.

Az allergiával mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni és megfelelő gyógyszert kérni, de a tüneteket tovább csökkenthetjük egy kis odafigyeléssel – mondta a humánmeteorológus. – Mivel a koncentráció csúcsértéke déltől kora délutánig mérhető, a szellőztetést, a sétát érdemes kora reggelre vagy estére időzíteni. Kevesebb pollen lesz a lakásban, ha gyakran porszívózunk, ha vastag függönyt akasztunk az ablak elé. Kirándulni pedig ilyenkor a hegyekbe célszerű. Érdemes tudni, hogy a pollenszezon alatt a szabadtéri sport megterheli a szervezetet.

Az allergiás tüneteket a tartósabb zápor, zivatar enyhítheti még, amely kimossa a virágport a levegőből.

Válasszunk jól napszemüveget

Május elején hivatalosan is megkezdődött a fővárosban a strandszezon. A parkokat vagy a kerteket nézve azonban azt látni, nem kell strand sem ahhoz, hogy az emberek kifeküdjenek napozni. Ivády Anett szerint azonban ezzel is vigyázni kell.

Másfél hónapra vagyunk a napfordulótól, amely a napjárás csúcsát jelenti. Már most rendkívül magas UV-értéket lehet mérni, különösen a 11 és 16 óra közötti időszakban – hívta fel a figyelmet. – Ha ebben az időszakban strandolunk, inkább húzódjunk árnyékba. Fontos tudni, hogy csecsemőt nem szabad ilyen erős napon napoztatni, és a nagyobb gyerekekre is ártalmas a már most mérhető sugárzás.

A hosszú tél alatt elszokott a bőrünk a napozástól, és mivel hirtelen lett magas értékű az UV-sugárzás, nem volt idő arra, hogy kialakuljanak a védelmet nyújtó barna pigmentek, ezért akár 20 perc alatt is leéghetünk. Ajánlott legalább 30 faktoros naptejet használni. Az sem mindegy, milyen napszemüveget választunk.

Hivatalosan már csak olyan napszemüveget lehet forgalmazni, amelyben meghatározott hatékonyságú UV-szűrő is van – mondta a szakember. – Tehát ha szaküzletben vásárolunk, nem dönthetünk rosszul. Ne vegyünk nem szaküzletben árusított, színesített üvegű napszemüveget, mert az becsapja a szemet: mivel sötét, engedi a pupillát kitágulni, ám UV-szűrő nincs benne, így több káros sugárzás jut a szembe, mintha nem is vennénk fel napszemüveget.

Hol vannak a kullancsok?

A kutyások április elején már találhattak a kedvencükben néhány élősködőt, ha nem szerezték be idejében a megfelelő riasztószert. Mostanában azonban nem találkozni kullanccsal.

A meleg az oka. A kullancsok a 20–25 Celsius fok közötti nedves időt kedvelik, a száraz kánikulában ők is visszahúzódnak. De számolni kell velük – magyarázta a humánmeteorológus. – Tévhit, hogy a kullancs a fáról ugrik az emberre: a bokrok és cserjék szintjén él, és városi parkokban, kertekben éppúgy megtalálható, mint kint az erdőben. Az állat is hazaviheti. Ezért a legfontosabb, hogy ha a szabadban tartózkodtunk, nézzük át a bőrfelületünket! Ha hosszú ujjú ruházatban, zokniba tűrt nadrágban vagyunk kint, kisebb a veszélye annak, hogy összeszedünk egy élősködőt.

A szakember azt is tanácsolta: amennyiben mégis kullancsot találunk a bőrünkben, lehetőleg forduljunk orvoshoz, illetve célszerű beszerezni a kullancs eltávolítására kifejlesztett kanalat, csipeszt. Alapszabály, hogy a kullancsot ne krémezzük be, ne mozgassuk, mert a bőr alá fúrt fejrészből a szervezetbe juttathatja azt a váladékot, ami nagyon súlyos betegséget is okozhat. A kullancsot hirtelen mozdulattal szedjük ki.

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva