Tudatosan az emlőrák ellen

Szerző • 2018-10-14 • Egészség, Hírek Tudatosan az emlőrák ellen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1090

Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja. Ebből az alkalomból a Fővárosi Kormányhivatal rózsaszín szalagokkal díszítette fel a budapesti kormányablakokat, ahol tájékoztató, szemléletformáló plakátokat is kihelyeztek. Az egészséges életmód mellett a szűrővizsgálat fontosságára is felhívják a figyelmet.

A kormányhivatalok minden 45–65 év közötti nőnek kétévente küldenek meghívót mammográfiás vizsgálatra, az idejében felismert emlődaganat ugyanis jó eséllyel gyógyítható: a tapasztalatok szerint 10-ből 9-en meggyógyulnak. A korai felismerés feltétele a rendszeres szűrővizsgálat, ezért a népegészségügyi szakemberek arra kérik a hölgyeket, hogy a meghívó kézhez vétele után menjenek is el az egyébként veszélytelen mammográfiás vizsgálatra.

A két mammográfiás vizsgálat közötti időszakban a rendszeres önellenőrzést javasolják: figyeljenek a testük jelzéseire, ha bármi szokatlant észlelnek vagy tapintanak, tanácsos azonnal felkeresni a háziorvost.

A betegség megelőzésére nincs biztos módszer, de az emlődaganat – ahogy a legtöbb daganatos betegség – kialakulásának kockázata csökkenthető a normális testtömeg megtartásával, rendszeres mozgással, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, kevés zsírt, vörös húst és feldolgozott élelmiszert tartalmazó étrenddel, illetve az alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülésével.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva