A Balatonnál kalandoztak az Eötvös diákjai (FOTÓK)

Szerző • 2018-08-07 • Hírek, Közélet A Balatonnál kalandoztak az Eötvös diákjai (FOTÓK) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva409

A tavalyi kalandtábor nagy sikere után ismét sokan jelentkeztek a II. Eötvös Kalandtáborba. Az elmúlt esztendőben Észak-Magyarországon kalandoztak a diákok és tanáraik, ebben az évben a Balaton környékét fedezték fel.

Két turnusban kétszer 40 diák töltött feledhetetlen napokat 5 pedagógus vezetésével az említett tájakon.

“Mindkét táborban törekedtünk arra, hogy a kulturális és a szórakoztató programok harmóniában legyenek egymással. A program gazdagságához nagymértékben hozzájárult az önkormányzat nagylelkű pénzügyi támogatása, mely nélkül diákjainknak nem lett volna lehetősége hazánk kulturális örökségének ilyen széleskörű megismerésére. Hiszen így meglátogathattuk Magyarország egyik legszebb barokk kastélyát Keszthelyen, egyik legrégebbi és leggyönyörűbb apátságát Zircen és az ország egyik legszebb várát és legszínvonalasabb lovagi játékát Sümegen” – írta élménybeszámolójában az Eötvös túracsapata.

Az első napon Nagyvázsonyban a Kinizsi-várat látogatták meg, délután pedig próbára tették erejüket és ügyességüket a Sobri Jóska Élményparkban. A második napon a keszthelyi Festetics kastélyban nemcsak a csodálatos termeiben és kertjében gyönyörködtek, hanem megtekintették a hintó- és vadászati kiállítást is. A délutánt a természet megismerésével töltötték a kápolnapusztai bivalyrezervátumban.

“Megfigyelhettük a magyar állat- és növényvilág különlegességeit lovaskocsin bejárva a Kis-Balaton környékét, ahol a Tüskevár című regény is játszódott. Természetes élőhelyén figyelhettük meg szakavatott vezető segítségével a dagonyázó bivalyokat, gyurgyalagot, parti fecskét, kanalas gémet, ürgét, kócsagot, egerészölyvet és a tájra jellemző különleges növényvilágot.

Szerdai napunk a magasság és mélység bűvöletében telt. A sümegi vár fokáról letekintve szemléltük az elénk táruló varázslatos balatoni panorámát. Közelebbi ismeretségbe kerültünk boszorkányokkal, kalodával és más középkori kínzóeszközökkel is. A vár védelmének hatásos fegyvereit is szemügyre vettük. A gyakorlatban történő alkalmazást a lovagi játékok során ismertük meg. A tapolcai tavasbarlang mélyére szállva izgalmas pillanatokat éltünk át csónakban a barlangrendszer üregeiben evezve” – olvastuk az utibeszámolóban.

Csütörtökön a tihanyi apátság volt célpont, komp és kisvonat segítségével jutott el a csapat először a látogatóközpontba, majd az apátságba. Az altemplomban tisztelegtek I. András sírjánál és elolvasták az alapítólevelet. Szűcs Ákos tanár úr méltatta egyik jelentős nyelvemlékünket. Majd a levendulamezőben élvezték az illatot és kóstoltak is a növényből.

“Pénteki napunk Zircen vette kezdetét a gyönyörűen felújított apátsági templomban és műemlékkönyvtárban. Végül búcsúzóul rövid sétát tettünk az arborétum árnyas fái alatt. Kalandozásunkat a veszprémi állatkertben zártuk. Napjainkat színesítette a mindennapos strandolás, éjszakai fürdőzés, sport- és közösségi játékok, utolsó este pedig disco is volt.
A turnusok végén, pénteken az esti órákban rengeteg élménnyel és emlékkel gazdagodva érkeztünk haza.”

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva