A Béke téren is a forradalomra emlékeztek + VIDEÓ

Szerző • 2015-10-23 • Hírek, Közélet A Béke téren is a forradalomra emlékeztek + VIDEÓ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1887

A Béke téri kopjafánál emlékeztek a pestszentlőrinciek az 1956-os kerületi eseményekre. Nézze meg cikkünkben a WEBHÍRADÓ18 riportját is!

Szabad-e elfelejteni mindazt, ami velünk, magyarokkal, a nemzettel történt? A válaszom egyértelmű: soha – fogalmazott határozottan beszédében Krisár Miklós nyugalmazott alezredes, a pestszentlőrinci 1956-os kerületi megemlékezés szónoka beszédében október 22-én a Béke téri kopjafánál.

56 itt és ott

Krisár Miklós 24 évesen, fiatal tisztként, mint légvédelmi ütegparancsnok teljesített szolgálatot 1956 őszén Hódmezővásárhelyen. Saját története hasonlít azokéra a XVIII. kerületiekére, akiket hosszasan említett beszédében: ahogyan az akkori lőrinciek és imreiek, ő és társai is késve, a rádióból, és ismerősök, rokonok telefonhívásaiból értesült arról, hogy Budapesten október 23-án kitört a forradalom.

Hódmezővásárhelyen el kellett telnie néhány napnak, amíg a helyi erők forrongásba kezdtek, az utcára vonultak, ledöntötték a városban álló gyűlölt Iván szobrot, nemzetőrséget szerveztek, és fogdába kísérték az Államvédelmi Hatóság ismert embereit.

beketer01_bent

Amint Krisár Miklós emlékeztetett, hasonlóképpen indultak az események itt, a kerületben is, de – tekintve a városrész stratégiailag is fontos földrajzi helyzetét – végül itt jóval több vérnek kellett folynia. Alig hogy a Steinmetz-szobrot ledöntötték, már állta barikád az iparvasútnál. A helyi két laktanya honvédségét a hatalom nem vetette be, a tisztek közül viszont sokan átálltak a forradalom oldalára, és megkezdődtek a fegyveres harcok.

Nézze meg a WEBHÍRADÓ18 összeállítását a megemlékezésről:

A november 4-i fordult után tragikus szerep jutott a kerület lakosságának a szabadságharc történetében. November 8-án reggel Pest felől ágyúlövés válaszolt a közeli laktanyából leadott lövésekre, az egyik becsapódó lövedék repeszei a Fröhling pékség előtt kenyérért sorban álló mintegy háromszáz ember közé csapódtak, és közülük huszonegyet halálra sebeztek. (2012 óta emlékeztet mártírhalálukra emléktábla a helyszínen.)

beketer_bent

Barátságot színlelve

Az ünnepség szónoka beszédében felidézte annak a nagyhatalmi játszmának a lépéseit, amely eldöntötte a forradalom sorsát: azt, ahogy az USA jegyzékben jelezte semlegességét, szabad kezet adva ezzel a támadni kész Szovjetuniónak. Krisár Miklós párhuzamot vont Buda 1541-es megszállása (amikor a török katonák önmagukat látogatónak álcázva, fegyverrel a ruha alatt szivárogtak be a várba), és a forradalom leverése között, amikor a szovjet vezetés barátságot színlelve tárgyalásba kezdett a magyar erőkkel, majd hirtelen letartóztatta Tökölön Maléter Pált.

beketer02_bent

És harmadik párhuzamként ide sorolta a mai politikai helyzetet, amelyben – ahogy fogalmazott – idegen erő próbál beszivárogni Európába, a védekező Magyarországot pedig a nyugati média próbálja halálra sebezni.

Ezért nem szabad soha elfelednünk, ami történt. És hinnünk kell a nemzet föltámadásában – fogalmazott.

Az emlékezés virágai

A Béke téren rendezett ünnepség második felében a kerületiek megkoszorúzták az 59 évvel ezelőtti eseményeknek emléket állító kopjafát. Az önkormányzat nevében Molnár Ildikó címzetes jegyző, Lévai István Zoltán és Galgóczy Zoltán alpolgármester koszorúzott, majd elhelyezte az emlékezés virágait Kucsák László országgyűlési képviselő is.

Ezt követően az 56-os szervezetek, a kormányhivatal, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt., a Városgazda Utánpótlás Akadémia képviselői, valamint a helyi társadalmi, civil és sportszervezetek, magánszemélyek hajtottak fejet a forradalmárok és a mártírok emléke előtt.

bp18.hu, Kerékgyártó György

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva