A békés harcosok útja – Próbáld ki a harcművészetet!

Szerző • 2014-06-27 • Egészség, Sport A békés harcosok útja – Próbáld ki a harcművészetet! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva5846

A küzdősportok és a harcművészetek talán a legősibb és legkomplexebb mozgásformák lenyomatai. Az ösztönösségen alapuló önvédelem évezredes berögzülése az emberiségnek, amely szinte minden korban tradicionális, sőt, trendi. Így van ez most is, amikor a küzdősportok újra virágkorukat élve, népszerűek és fontos részei, kiegészítései a mindennapi fitnesz-életnek.

A harcművészetek alapvetően a túlélésért fejlődtek ki, de később már az ősi mozdulatsorok a verseny- és szabadidősportok igényei szerint finomodtak, alakultak. Megszámlálhatatlan küzdősport és harcművész ágazat létezik, de mindegyikben fellelhető egy-egy nép kultúrája, vallása, filozófiája is. Egy azonban közös bennük, hogy rendkívül jó állóképességet fejlesztenek, férfias és határozott kiállást és tartást adnak művelőjének.

Justin Goh

Küzdősport vagy harcművészet?

Minden harcművészet küzdősport, de nem minden küzdősport harcművészet. A harcművészet (karate, kung-fu, aikido, taekwondo stb.) sokkal komplexebb jelentést hordoz, hiszen nem egyszerűen sport, sokkal inkább egy tradicionális filozófiával átitatott életmód-rendszer. Nem a mások, hanem önmagunk legyőzése és fejlesztése az elsődleges cél. Nagy hangsúlyt kap az energetika, a spiritualitás és a kulturális egyediség is. A küzdősportok (boksz, kick-box, birkózás, stb.) ezzel szemben módszerében letisztultabb, konkrét harctudást fejlesztő sportágak, ahol az elsődleges cél az ellenfél legyőzése, illetve versenysport vonalon a pontszerzés. Ezekből fejlődtek ki a modern önvédelmi rendszerek, figyelembe véve a fitneszipar és fogyasztók igényeit.

Shaolin Monk

Sport és edzés

A küzdősportok és harcművészetek esetében az izomerő párosul a flexibilitással, az izom- és ízületi lazaság a mozgáskoordinációval, az erőnlét növeléséről nem is beszélve. Különös hangsúlyt kap a test és elme harca, a kitartás és a fájdalomtűrő képesség edzése, no meg a „soha nem adom fel” attitűd életérzése. Ajánlható mindenkinek, aki élete végéig űzhető sportot szeretne, amely segít megismerni önmagunkat és határainkat, karban tart, önbizalmat ad és tiszteletre nevel.

box_edzes_8_9860

Állóképesség növelés és zsírégetés

Az egymás elleni küzdelmek, a nehéz formagyakorlatok, a zsákolások vagy pajzsozások rendkívüli módon megemelik a pulzusunkat. A gyakorlatok közbe beiktatott szünetekkel valódi ciklikus, úgynevezett intervall jellegű mozgást űzhetünk, amely kiválóan fejleszti állóképességünket.  Legújabb kutatások szerint fél óra nagy intenzitású intervall edzés után a szervezet akár 8 órán keresztül is intenzív zsírégetésben van, ezáltal a módszer a súlyfelesleg leadásának, az intenzív anyagcserének is kedvez.

hiit-workout-martial-arts--1024x682

Fél lábbal is egyensúlyban…

Az egyensúly fejlesztése kiemelten fontos ezekben az sportágakban, hiszen gyakran térünk ki a függőleges tengelyből, egy lábon állva forgunk, vagy éppen ellenállásba ütközünk. Ezért edzünk proprioceptív dinamikus stabilizáló tréninggel, amely lényege, hogy a testünket és idegrendszerünket egy instabil állapottal rákényszerítjük a stabilizáló izmok használatára.

1

Az erő veled van!

A gyakorlatok végrehajtásához erőre van szükségünk, így a törzs és végtagok edzése nélkülözhetetlen. A hatékony működéshez, nagyon erős törzsizomzatot, azaz core-izomzatot kell nevelnünk. Ezért célszerű has és mély háti edzéseket, statikus tartásokat (plank, oldaltámaszok) végezni, akár instabil felületeken (bosu, fitball), vagy felfüggesztett funkcionális eszközzel. Ezzel a törzs is aktívan dolgozik és fejlődik. A sajáttestes edzés, mint a fekvőtámaszok, guggolások, húzódzkodás, vállból nyomás pedig kiválóan edzi a végtagokat a sportra alkalmazható funkcionális izomzat eléréséhez.

black-belt-kimono

Csak lazán!

Hogy izomzatod és ízületeid egészségesek maradjanak nyújtanod kell! Ha nem nyújtasz, akkor az erősen igénybe vett izmaid rövidülnek, ezáltal torzítják testtartásodat, amely fájdalmakhoz, sérülésekhez vezet. A nyújtás nélkülözhetetlen! Használj statikus és dinamikus nyújtást is, építsd be a jógát a gyakorlatok közé. A harcművészetek és küzdősportok edzésében szerencsére számos nyújtógyakorlatot szerepel.

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva