A hétvégén több helyen várható talajmenti fagy

Szerző • 2020-05-19 • Hírek, Közélet A hétvégén több helyen várható talajmenti fagy bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva197

Péntekre és szombatra virradóan több helyen talajmenti fagy is lehet – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd este a Facebook-oldalán. Mint kifejtették: a hétvége közeledtével északkelet felől hideg sarkvidéki eredetű légtömeg közelíti meg Magyarországot.

Emellett jelenleg úgy áll a helyzet, hogy ezeken az éjszakákon nem sok nedvesség lesz az ország fölött, azaz felhő nem, vagy alig lesz az égen, ráadásul a légmozgás sem lesz jelentős. Ezek a paraméterek (pontosabban azok hiánya) pedig kedvező együttállást eredményeznek mind a légköri, mind pedig a talajmenti fagy kialakulása szempontjából. Erre főként az északi völgyekben és a homokhátságon lesz esély – írták.

Ezen felül az ezekre a napokra vonatkozó minimumrekord is jó eséllyel megdőlhet. A jelenlegi péntekre vonatkozó napi minimumrekord mínusz 1,2 fok, amelyet Nagykanizsán mértek 1952-ben. A szombatra vonatkozó minimumrekord mínusz 0,6 fok, amelyet Kékestetőn mértek 1980-ban – tették hozzá.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva