A Híd építészet és művészet között

Szerző • 2016-01-21 • Hírek, Művészet A Híd építészet és művészet között bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2060

A Velencei-tó és környéke ihlette alkotásait hozta el Tóthné Szabó Magdolna a Rózsa Művelődési Házban január 15-én megnyílt kiállítására. A tárlat február 15-ig tekinthető meg.

Egy éve színesíti kerületünk művészeti életét Tóthné Szabó Magdolna építészmérnök, képzőművész.

A Velencei-tóról és környékéről készült festményeimből, grafikáimból mutatok be egy csokorra valót – mondta a művész. – S hogy miért éppen a Velencei-tó ihlette képeimet hoztam el a pestszentlőrinci kiállításra, annak az a magyarázata, hogy 2000-ben Gárdonyba költöztem, és ez a csodálatosan szép táj inspirált arra, hogy újra elővegyem a rajz- és festőeszközeimet. Úgy belemelegedtem az alkotásba, hogy két év múlva megalakítottuk a Velencei-tavi Művészetbarátok Körét, amelynek azóta az elnöke vagyok. A képzőművészet régi szerelem volt, mert a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnázium festő-grafikus szakán érettségiztem.

rozsa01_bent

Magdolna azonban más területen folytatta a tanulmányait, ugyanis az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott. Azért a híd mindévig megvolt, mert pályája során kamatoztathatta a rajztudását, a kreatív gondolkodását, az esztétikai normáit – még ha sokkal kötöttebb keretek között is, mint a festészetben.

Építészmérnökként a biztos, határozott szerkezeteket, festőként a kifejező színeket, grafikusként a lendületes vonalakat kedvelem – magyarázta. – Sok festmény, grafika született a gárdonyi időszakban, de úgy hozta a sors, hogy egyedül maradtam. Ezért mi sem volt természetesebb, mint hogy a XVIII. kerületbe költözzek, mert itt laknak a gyerekeim, az unokáim és több rokonom is.

Ez a kiállítás egyben Tóthné Szabó Magdolna bemutatkozása is, aki szeretne aktívan részt venni a kerület kulturális életében.

Most új hatások érnek, másfajta képeket festek. Ha lehetséges, később szeretném ezeket a munkáimat is bemutatni – tette hozzá.

A kiállítás február 15-ig tekinthető meg.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva