A képek varázsa

Szerző • 2019-07-10 • Hírek, Művészet A képek varázsa bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva589

Kiállítás-megnyitó és könyvbemutató szerepelt a Krúdy Gyula Irodalmi Kör legutóbbi, június végi programján is a Zila Kávéházban, ahol a zene sem maradt el – olvastuk a bp18.hu oldalon.

Varázslatos képek közt gyűltek össze a képzőművészet és az irodalom barátai a Zila Kávéház galériáján egy tartalmas nyári programra. A vendégeket – köztük dr. Váradi Klára gyógyszerészt, amatőr festőt és A képek varázsa című kiállítását „barátságból” megnyitó Hoffmann Katalint a házigazda, Ujvári Ferenc köszöntötte.

A megnyitó beszédből megtudtuk, hogy a kiállító kislánykora óta szeret rajzolni és festeni, mégis gyógyszerész lett… A fia, aki tehetséges portrérajzoló, szintén a gyógyszerész szakmát választotta. Eredetileg együtt állítottak volna ki, de ez technikai okokból nem sikerült. Váradi Klára Nagy Krisztián online festőtanfolyamán tanult festeni, s a képzésre ma is nagy szorgalommal „jár”.

Évek óta nyugdíjas vagyok, most más szenvedéllyel festek, mint előtte – mondta a kerámiával is foglalkozó alkotó. – Sokféle téma izgat, az arcképtől a tájképig, csendéletig. Szeretek tanulmányokat készíteni, mások festményeit újrafesteni, mert ezekből is sokat lehet tanulni. Régen akrillal, mostanában inkább olajjal festek, ezzel lágyabbá válik a kép.

A július közepéig látható tárlat megnyitása után Székely Gábor Fénylő fekete kő című könyvéről Kanizsa József, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára beszélgetett a szerzővel.

Helytörténeti kutatásaim során olyan történetekre, emberi sorsokra bukkanok – hallottuk az írótól –, melyeket nem lehet egy cikk keretében leírni. Így született meg első dokumentumregényem, a Fénylő fekete kő, ami a pestszentlőrinci Gudmon család történetét dolgozza fel. A történetek zömét a nagyszüleimtől hallottam, majd mindezt keretbe szőttem, szemléletesen érzékeltetve a világ változásainak hatását a szerepelők életére. Készülőben van újabb dokumentumregényem is, ami egy, a történelem viharait átvészelő szerelemről szól. A Mire leszáll az alkony című kötet szereplői Fülöpszálláshoz kötődnek.

A rendezvény végén Pánti Anna operaénekes énekelt.

Forrás: bp18.hu/T.L.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva