A kerület, ahol mindig divatos a kultúraruha

Szerző • 2015-11-16 • Hírek, Kultúra A kerület, ahol mindig divatos a kultúraruha bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2608

A Kondor Béla Közösségi Ház jubileumra készül: jövőre lesz 30 éves a Havanna szívében lüktető kulturális intézmény. Császár Bíró Lilla igazgatóval beszélgettünk a közösségi ház múltjáról, jelenéről, jövőjéről és a kerület kulturális, közösségi életéről.

– Az intézményünk 1986. május 1-jén – Havanna Közösségi Házként – kezdte meg működését a lakótelep szívében pontosan azzal a céllal, amit most is követünk: kulturális, szabadidős kisebb, nagyobb csoportos foglalkozásoknak helyet adó kultúrházként. Jelenleg mintegy 17 ezer lakója van a Havannának, tekinthetünk úgy a kerületnek erre a lakóövezetére, mint egy kisebb településre. Ez az adottság pedig mindig is meghatározta működési irányunkat is. Kondor Béla nevét 1992-ben vettük fel és a nagynevű kerületi festőművész, grafikus szellemisége változást hozott a közösségi házunk arculatában is: lényegi hangsúly került a művészeti nevelésre. Minden korosztálynak számos képzőművészeti ágazatban indítunk oktatásokat, művészeti klubok működnek és rengeteg kiállítást szervezünk, a felvételi előtt álló diákoknak pedig képzőművészeti felkészítést tartunk. Ez a mi állandó, vállalt feladatunk – kezdte az intézmény bemutatását az igazgató (képünkön alább épp a közösségi házba szervezett Cipsődoboz Akción – – a szerk.).

csaszarbiro_bent

– A művelődési házakról él egy sztereotípia némileg joggal, miszerint ezek főleg az idősebb korosztály közösségi terei – folytatta Császár Bíró Lilla. – Mi ezt tiszteletben tartjuk és a jövőben is ugyan azzal a szeretettel fogadjuk a nyugdíjas korosztályok különböző csoportjait és szervezzük nekik a programokat. Jellemző a nyugdíjasainkra, hogy nagyon aktívak és sok oldalúak. Az asztalitenisztől kezdve, a sakkozás, kártya, ének, tánc és más mozgásformákon át nagyon sok mindent csinálnak. De a szépkorúak mellett a gyermekek is nagy számban járnak hozzánk, nagyon színes a kínálatunk a kicsiknek szervezett rendezvényekből.

Jövőre jubileum – 30 éves lesz a Kondor

Az igazgatónő elmondta, hogy a ház jövőre lesz harminc éves, ami azt jelenti, hogy már most elkezdték a felkészülést a jubileumi év rendezvénysorozatára.

– Szeretnénk megújítani például az olyan sikeres rendezvényünket, mint a Havanna Napok, mert úgy érezzük változnunk, kell, mert a világ is változik körülöttünk és nekünk is idomulnunk kell a kor igényeihez. A Havanna Napok megújításával nagy terveink vannak. Ez egy egyhetes rendezvény, amikor minden lakótelepen működő intézmény és szervezet valamilyen programmal képviselteti magát. Az esemény 17 éves múltra tekint vissza, ami nagyon nagydolog, de azt tapasztaljuk, ha nem tud megújulni, akkor csökken az érdeklődés is irányában. Szeretnénk még több kisebb, nagyobb önszerveződő csoportnak helyet adni, ahol egy közös érdeklődés mentén szinte magától épül ki a közösség.

A művelődésszervező szakember kiemelte, hogy a kerületben három művelődési ház működik, és érdekes, hogy mindhárom intézmény működési köre, funkciója más és más.

Három házba jár haza a kultúra

– A Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) kifejezetten a családias programokra épít, hiszen a környezete is egy családi házas övezet, szinte egy külön álló település. Ott nagyon erős az emberek identitástudata, ez például itt a lakótelepen hiányzik. A Rózsa egy klasszikus művelődési ház. Van egy nagyszínpad teljes felszereltséggel, ahol nagyobb koncerteket, színházi előadásokat, bálokat, vetítéseket tartanak. De jól mutatja a különbséget, hogy míg ott egy Benkó Dixieland Band koncertre a több ezer forintos jegyárral is telt házas érdeklődést mutatnak fel, addig itt Havannán nem biztos, hogy be tudnánk csalni az embereket hasonló koncertre.

kondorfoto01_bent

– Ami viszont a mi közösségi házunkat jellemzi, azok a kisebb közösségek, csoportok nagy száma. Nálunk 9 terem van, 10-től 50 fő befogadására alkalmas helyiségek plusz a nagyterem, amely 200 fő befogadására képes. A kistermeink reggeltől kezdve este nyolcig mind foglaltak és a legkülönbözőbb klubok, tanfolyamok és foglalkozások működnek bennük.

– Van dixieland zenekarunk, amely itt próbál rendszeresen, drámapedagógia, festő, tűzzománc, képzőművészeti körök, színjátszó társulataink is dolgoznak, nótakör működik, gitáriskola, pszichodráma. Kis közösségek Bridzseznek, sakkoznak, van foltvarró műhelyünk, gyereksakk, zeneovi, kártyaklub, táncklub, nyugdíjas Tere-fere. A mozgások tekintetében érdemes megemlíteni az aikidót, akrobatikus rock and roll, show tánccsoportot, baba-mama és a kismama tornát, modern táncot, capoeira-t, gyerektornát, taekwon-do, joga, önvédelem kurzusokat és a zumbát – sorolta az igazgató a teljesség igénye nélkül a házban működő csoportokat.

Egy kultúratámogató önkormányzat

Császár Bíró Lilla beszélt arról is, hogy hihetetlenül szerencsés helyzetben van a kerületben a kultúra és az azt szolgáló intézményrendszer.

– A finanszírozás tekintetében azt tudni kell, hogy ezek a kiscsoportos foglalkozások és a többi nagyobb rendezvény együttesen sem lenne elegendő a fenntartás költségeinek a fedezéséhez, de a kerületi önkormányzat a szívén viseli közösségi házainak, a közösségi kultúrának, a rekreációnak a sorsát és a lehetőségeihez mérten mindig komolyan támogatja a közösségi házainak a működését. Érezzük mindannyian azt, hogy a 18. kerület egy kultúratámogató kerület.

A programok tekintetében az igazgató megemlítette Pais István filozófia professzor előadásait, melyek nagyon népszerűek, keresik az emberek. Valamint a baba-mama holmik börzéje, amiről nem is gondolná az ember, hogy komoly tömegeket mozgat meg; mára a Kondor előtti sétány teljesen megtelik asztalokkal, öt sorban sorakoznak az asztalok.

– Az a célunk, hogy ehhez hasonló rendezvényeket szervezzünk, amelyek így kinövik magukat és önálló közösséget formálnak – tette hozzá az igazgató, aki már az adventi időszak közeledtéről is mesélt, amit egy kulturális sokszínűség jellemez majd természetesen lesz adventi vásár, kézműves foglalkozások, művészi bemutatók és színházi előadások stb.

A Kondor Béla Közösségi Ház aktuális programjairól a ház weboldalára ide kattintva tájékozódhat.

(Címlapkép: http://eifert.hu)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva