A kerület, ahol nem hagyják elszökni az energiát

Szerző • 2014-06-09 • Fejlesztések, Hírek, RE-SEEtiesHozzászólások (0)1833

Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások és hulladék újrahasznosítás áll központi helyen a RE-SEEties-projektben

A RE-SEEties pályázat keretében tervezheti meg más, dél-kelet európai városokkal együttműködve Pestszentlőrinc-Pestszentimre azt, hogyan tud egy kerület energiahatékonysága maximumán teljesíteni.

Az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló RE-SEEties projekt középpontjában a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának kialakítása áll. A program hosszú távú célja a délkelet-európai városok erőforrás-hatékony közösségekké formálása, ami kiemelt témakör e régió szakpolitikájában.

A végfelhasználók, illetve a lakosság fogyasztási szokásai számos környezetvédelmi kárt okoznak. A mértéktelen energiafogyasztás, a gyakran ellenőrizetlen hulladéktermelés, valamint a koordinációs intézkedések és a felhasználói tudatosság hiánya miatt többek között arra kell keresni a választ, hogy milyen módon lehet a rendelkezésre álló erőforrásokat az eddigieknél hatékonyabban hasznosítani.

A South East Europe programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló RE-SEEties-projekt a dél-kelet európai városok döntéshozatali, stratégiai tervezési és működési rendszereiben az erőforrások hatékony felhasználásának elősegítését célozza meg.

A kompetenciák erősítése három fő területre koncentrál: energiahatékonyság, megújuló energiaforrások optimális kiaknázása valamint hulladék újrahasznosítás. A RE-SEEties-program úgy szeretné elősegíteni a felhasználói szokások megváltozását, hogy a közösségek megismerhessenek olyan megoldásokat és eszközöket, amelyek a megújult szemlélettel fenntartható, működőképes alternatívákat jelenthetnek számukra. Ennek alapfeltétele, hogy a városok megismerjék, felmérjék a kompetenciákat. A program tehát az önkormányzati szereplőknek nyújt segítséget abban, hogy megfelelő eszközök használatával segítsék az erőforrások minél gazdaságosabb felhasználását.

A RE-SEEties programjában valósult meg többek között európai kitekintés a meglévő módszertanok, technológiai megoldások, tervezési folyamatok feltérképezése. Stratégiák és akciótervek kidolgozása az önkormányzatok részéről, esettanulmányok, ezek összehasonlítása, az eredmények összevonása, végső stratégiai dokumentum elkészítése.

A kerületben az elmúlt időszakban több olyan fejlesztés valósult meg, amely a hatékonyabb energiafelhasználást segíti, illetve alternatív erőforrásokkal csökkentjük a hagyományos energiafelhasználást. Már öt intézményünknél működnek napelemek, és több mint tucatnyi pályázatunk van folyamatban, amelyek hasonló célokat szolgálnak. A RE-SEEties célja a jó gyakorlatok összegyűjtése, tudástárak létrehozása, amelyekkel később mindenki úgy gazdálkodhat, ahogy számára a legjobb, és azokat a módszertanokat, technológiai megoldásokat, tervezési folyamatokat hasznosíthatja belőle, amelyekre éppen szüksége van. Pestszentlőrinc-Pestszentimre a projekt vezetőjeként már több szakmai fórumot tartottak. Legutóbb “Ne hagyd elszökni az energiát” néven interaktív kiállítást is szerveztek a program keretében.

A XVIII. kerület vezető szerepben

A projekt tagjai 8 délkelet-európai régió ERFA- és IPA-partnerei (a Polgármesterek Szövetsége mozgalom tagjai, illetve a kezdeményezés potenciális aláírói), olyan városok és régiók, amelyek a program témájában – a tervezésben és a stratégiaalkotásban – közvetlen szerepet vállalnak. Partnerek és közreműködők: Görögország, Olaszország, Energiaklub Szakpolitikai Intézet – Budapest XVIII. Kerület (mint vezető partner), Szlovákia, Románia, Szlovénia, Macedónia, Horvátország, Németország, Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézete.

131 millió az energiatudatosságért

A RE-SEEties teljes költségvetése 2.249.000 euró (közel 680 millió forint).  RE-SEEties  Teljes hazai költségvetése 452 ezer Euró (138 millió Ft), ebből támogatás 430 ezer Euró, azaz cca 131 millió Ft. A támogatás 85 százalék ERFA, 10 százalék nemzeti társfinanszírozással és 5 százalékos önrésszel valósul meg.

A négy projekt:  airLED, RE-Block, RE-SEEties, GeoSEE, összesen több mint 370 millió Ft külső forrás bevonását jelenti az önkormányzati gazdálkodásba.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva