A kerületi művészet 5KOR kel életre

Szerző • 2014-08-01 • Egyéb, Könnyű, Kultúra, Művészet A kerületi művészet 5KOR kel életre bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1814

A 18. kerület egy különleges művészeti közösségnek is otthont ad, amelyet nem csak a különleges művészi látásmód és a határok feszegetése, de a magas szakmai színvonal és a hagyományok hű ápolása is nagy mértékben jellemez.

Az 5KOR Képzőművész Csoport 2005. januárjában alakult. Olyan Pestszentlőrinc-Pestszentimrei művészek alapították, akik hivatásuk gyakorlása során kiléptek és mai napig kilépnek eredeti szakmájuk kereteiből, és szétfeszítik határaikat. Árvay Zolta képzőművész, Bakos Tamás grafikusművész, Bodnár Imre grafikusművész, Huller Ágoston képzőművész és Magyar József festőművész életét jellemzi, hogy mindannyian más területeken is értékes és alkotó tevékenységet folytatnak.

5KOR2005

Újat alkotnak a kornak

A művészek rendszeresen csoportos kiállításokat szerveznek, gyakran neves művészek bevonásával. Az 5KOR csoport tagjai egy progresszív művészet eszmény képviselői, de ugyanakkor fontosnak tekintik a hagyományokat, az azokra építhető, s azokból kiemelkedő erős szakmaiságot. A csapat befogadó intézménye a Kondor Béla Közösségi Ház, de gyakran szerepelnek más kiállítóhelyeken is.

5kor és 024

„Csaknem ötven éve dolgozom kollektívában, számomra mindig fontos volt a közösség. Ennek is része lehetett abban, hogy társaimmal létrehoztuk a kerületünkben az 5KOR Képzőművész Csoportot. A munkáink a megjelenésükben különböznek, de a szellemiségük megbonthatatlanul egységes. Jövőre ünnepeljük azt, hogy tíz éve vagyunk együtt.” – mondta az alapító Huller Ágoston.

Különleges kiállítások

Az Árvay Zolta, Bakos Tamás, Bodnár Imre, Huller Ágoston és Magyar József nevével fémjelzett 5KOR Képzőművész Csoport rendszeres kiállításokat tart a kerületben. Legutóbb is egy különlegességgel rukkoltak elő, Haiku címmel mutatták be legfrissebb alkotásaikat a XII. kerületi Barabás Villa Galériában.

Emblema keretes

„Haikusodni” kell a nézőnek

Huller Ágoston szerint már régen gondolkodtak, hogy kisméretű képekből kellene kiállítást rendezni, Bakos Tamás pedig úgy érezte, ha a témákat tömören akarják kifejezni, a kiállítás témájául a haikut, azaz a japán költészet jellegzetes versformáját kell választani. Magyar József szerint a haiku alakilag kötött japán verselés, amelyet így egyetlen nyelvre sem lehet lefordítani, így aligha lehetséges a képzőművészet formanyelvére is lefordítani. Ezért a közönségnek kicsit „haikusodnia” kell. A haikuban és egy képzőművészeti alkotásban egyaránt erős hangsúlyt kap a befogadás alkotó jellege. A képek akkor is élnek, ha a néző hozzárakja az élményeit, a történeteit, így válik részesévé egy folyamatnak. Bakos Tams szerint a Haiku a percemberke létkozmológiája. Nagy lehetőség, hogy a világmindenség élményét pillanatokra, szemvillanásra birtokoljuk. Bodnár Imre pedig úgy vallja, hogy egy távoli kultúra költői eszenciája a szemlélődő ember bölcsessége. Időfolyam megragadása három sorban. Egyszerre képes kifejezni pillanatot és végtelent, drámát és katarzist, bölcsességet és játékosságot.

4079_0

Folyamatosan alkotnak

Huller Ágoston képzőművész kiállítása is nemrég került bemutatásra Töredék gondolatok címmel. Az elmúlt időszakban 70. életévét betöltött művész jubileumi kiállítással, illetve nagy méretű pasztelekkel is készült. „Úgy vélem, a művésznek az utókorra kell hagynia, hogy az majd a fenséges „alkotás” szóval illeti-e a munkásságát. Nem tartom igaznak, hogy a művész folyamatos ihletettségben él, csupán naponta gyakorolt munkáról van szó.” – hangsúlyozta a művész.

Huller Ágoston és Árvay Zolta egyébként több éve szervezi április 1. apropóján az 5Kor tagjainak felkérésével azt a különleges kiállítást, amely Szamárfül összefoglaló címen hódít a közönség körében. Az ötlet olyan jól sikerült, hogy sorozattá válhatott az alkalmanként más-más tematikával és a kiállítók körének folyamatos bővülésével megnyíló kiállítás. A kortárs festészet, grafika, fotó, kerámia, plasztika legsikeresebbjei közül hozzák el ide egyre többen a különleges alkalomra szánt műveiket.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva