A Kondor Béla kiállítás első éve a Herrich-Kiss villában

Szerző • 2019-11-15 • Hírek, Kultúra A Kondor Béla kiállítás első éve a Herrich-Kiss villában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva461

A Herrich-Kiss villa megnyitása óta eltelt egy évben a Kondor Béla életét és munkásságát bemutató Ekevasba fogott madárszárny – Kondor Béla a repülés vonzásában című állandó művészeti kiállítás számos újdonságot, többek között „Az év kiállítása” 2019-es országos pályázat elismerését, irodalmi délutánt, szakmai kerekasztal-beszélgetést, művészetpszichológiai előadást, tárlatvezetéseket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, egy Kondor-grafikát és további adományokat is hozott a múzeum számára.

Egy évvel ezelőtt, 2018. november 14-én nyílt meg a Tomory Lajos Múzeum új központja, a Herrich-Kiss villa. Két új állandó kiállítással: a Látványraktárral, amely a múzeum gazdag életmód-, játék-, és repüléstörténeti anyagának biztosít helyet, valamint a Kondor Béla emlékszobával, amely Budapesten elsőként, komplex – hely- és oktatástörténeti anyagokkal kiegészített – állandó művészeti kiállítás formájában, műalkotások, családi fotók, kötetek, interaktív eszközök segítségével mutatja be a gyermekkorát Pestszentlőrincen töltő festő, grafikus, költő életét és alkotói munkásságát.

A több éves előkészítő munka meghozta gyümölcsét, így az Ekevasba fogott madárszárny – Kondor Béla a repülés vonzásában című tárlat „Az év kiállítása” 2019-es pályázaton elismerő oklevélben részesült, melyet a magyar múzeumok legnagyobb seregszemléjén, a Múzeumok Majálisán vehetett át Szabó Zsófia művészettörténész, a kiállítás kurátora. Az elismerést az igényes vizuális megjelenéssel és gondos tartalmi válogatással létrehozott kiállításáért kapta a múzeum.

Az emlékszoba a szakmai elismerésen túl is különleges jelentőséggel bír a múzeum életében, hiszen az intézmény először biztosít helyet művészeti kiállításnak. Ez csak részben állandó, grafikai anyaga négy havonta cserélődik, így egy év alatt összesen 17 eredeti Kondor Béla alkotást tekinthettek meg az érdeklődők. A kiállítás küldetése Kondor Béla emlékezetének megőrzése és életművének megismertetése helyi és országos szinten. Ennek jegyében már a kezdetektől cél volt olyan informatív, interaktív és egyben kulturális élményt nyújtó programok megvalósítása, melyek lehetővé teszik, hogy Kondor Béla személye és életműve közelebb kerülhessen a laikus és szakmai közönséghez egyaránt. Nem volt könnyű a munka, hiszen a múzeumban egész évben folyt az irodák, kisebb raktárak költöztetése, a kert rendezése, így időről-időre le kellett zárnunk az épületet.

Az iskoláskorú gyermekeket külön, korosztályi sajátosságok szerint kialakított múzeumpedagógiai programkínálattal vártuk egész évben. A folyamatosan megújuló, komplex foglalkozások során a gyerekek Kondor Béla életét, valamint képzőművészeti, zenei és irodalmi alkotásait ismerhették meg játékos formában., 55 alkalommal összesen 637 gyerek vett részt a fantáziát megmozgató, egyéni értelmezési készséget, beleérző képességet, illetve önálló véleményalkotást segítő foglalkozásokon. Ők a kerületi általános iskolákból, a nyári szünetben pedig a helyi napközis táborokból érkeztek. Míg a kisebbekkel elsősorban egy mesén keresztül ismerkedtünk meg Kondor Béla képi világával és annak üzenetével, addig a nagyobbakkal egy direktebb műelemzést folytattunk, melyben asszociációs módszeren keresztül egyéni érzéseik és gondolataik is teret kapnak. Lezárásként kreatív alkotómunkára hívtuk őket, ahol a gyerekek megtapasztalhatták a felszabadult önkifejezés örömét a festés, a rajzolás és az írás segítségével.

A felnőtteknek az elmúlt évben rendszeres kurátori tárlatvezetéseket kínáltunk, amit beszélgetés kísért. Meghirdetett időpontokban vagy előzetes bejelentkezés alapján, ezidáig 35 alkalommal tartottunk ilyen programot. A tárlatvezetéseken több mint félezer egyéni látogatón túl számos közösség, intézmény, csoport vett részt: a múzeum baráti társasága, kerületi nyugdíjas csoportok, képző- és iparművészek, építészek, a kerületi önkormányzat, helyi intézmények (például a nevelési tanácsadó), továbbá országos múzeumok munkatársai, a kerületi óvodák és iskolák vezetői, pedagógusai látogatták meg ilyen módon a Kondor Béla emlékszobát. De tartottunk vezetést erdőgondnokoknak és a Városgazda munkatársainak is.

A fesztiválok keretében is több tárlatvezetést tartottunk. Csak a nagy sikerű Múzeumok Éjszakája rendezvényen, az augusztusi Sörfesztiválon, majd a szeptemberi Nagyi főztje fesztiválon több mint 340 érdeklődőnek mutattuk be a tárlatot. November elején vendégünk volt a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének helyi csoportja, akiknek speciális, hallgatással és tapintással kiegészített tárlatvezetést biztosítottunk a Kondor Béla kiállításon.

A közvetlen ismeretátadást megcélzó vezetések mellett nagy figyelmet fordítottunk a kulturális események szervezésére is. Januárban zajlott le az első Kondor Béla és Szécsi Margit költészetét megidéző irodalmi délutánunk, melynek vendége Mohai Gábor előadóművész volt. A szoros barátságot ápoló alkotótársak verseinek elszavalása után előadónk mesélt a Szécsi Margit és Nagy László költőházaspárhoz fűződő személyes élményeiről is. A teltházas eseményt kifejezetten a múzeum baráti társaságának hirdettük meg.

Március elején rendeztük meg Kondor Béla és Miskolc címmel első szakmai programunkat. A kerekasztal beszélgetés résztvevői a miskolci Herman Ottó Múzeum művészettörténész munkatársai voltak, akikkel a művész miskolci kötődéséről, ott töltött alkotóéveinek jelentőségéről beszélgettünk. Meghívottjaink között kiemelt vendég volt Kondor Mária, a művész húga és jogörököse. Elsősorban művészeti területen dolgozó, kerületi és országos intézményekből érkeztek kollégák. A programmal célunk nem csupán a kiállításunk népszerűsítése, de a szakmán belüli együttműködés és információáramlás elősegítése is volt. Erre a programra sajnos nem mindenki jutott be, mert az emlékszoba mérete miatt limitálnunk kellett a létszámot.

Szeptember közepén Kondor Béla szülőházából – a jelenlegi tulajdonosnak köszönhetően – az intézmény birtokába került az egykori lépcsőfeljáró részét képező kovácsoltvas korlátelem. A dekoratív, csiga motívumokkal díszített darabot a Kondor-emlékszoba előtti részen fogjuk (felújítás után) kiállítani.

Októberben Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta látogatott el hozzánk, és tartott exkluzív művészetpszichológiai előadást Kondor Béla és a repülés szimbolikája címmel. A teltházas, – a nagy érdeklődés miatt a Látványraktárban tartott – vetítéssel egybekötött előadáson a professzor asszony Kondor Béla egyedi szimbólumvilágának lélektani feltárására vállalkozott, melynek során a pestszentlőrinci művészzseni lehetséges gyermekkori traumáiról és ezeknek képi kivetüléséről hallhatott a közönség. Ezenfelül Bagdy Emőke küldetéséhez híven a hétköznapokban hasznosítható pszichológiai ismeretekkel bővítette a hallgatók tudását. Az alkalom abból a szempontból is figyelemreméltó volt, hogy a múzeumban először mutattuk be Kondor Béla: Ikaros és Daidalos című 1957-es rézkarcának számozott példányát, melyet a BÁV Aukciós ház februári grafikai árverésén vásárolt meg az intézmény. A műalkotás restaurálását a tapasztalt könyv- és papírrestaurátor, Ördög Edit végezte el.

A Kondor Béla emlékszoba működésének első éve során a látogatók mellett a múzeum dolgozói is rengeteg értékes találkozással és élménnyel gazdagodtak. Kívánjuk minden látogatónk és a magunk számára úgyszintén, hogy ez a jövőben hasonlóan folytatódjon tovább.

Forrás: Tomory Lajos Múzeum

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva