A legféltettebb kincsünkről gondoskodók ünnepe

Szerző • 2015-04-25 • Család, Hírek A legféltettebb kincsünkről gondoskodók ünnepe bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2061

A bölcsődék napja alkalmából a bölcsődei dolgozókat köszöntötte kerületünk önkormányzata április 21-én a Pestszentimrei Közösségi Házban.

Amikor egy család valamilyen okból meghozza azt a döntést, hogy a csemetéjét napi 24 órában gondozó szülő is munkába áll, nagy segítség, hogy napközben bölcsődébe adhatják a gyermeket, és nyugodt szívvel dolgozhatnak, mert biztosak lehetnek abban, hogy a legféltettebb kincsük jó kezekben van.

A bölcsődék napja, amely 2010-től államilag elismert ünnep, jó alkalom arra, hogy tisztelettel gondoljunk a bölcsődei dolgozókra, megköszönjük a munkájukat, és visszaemlékezzünk az elődeikre.

bolcsode03_bent

Az első bölcsődét több mint másfél évszázada, 1852. április 21-én nyitották meg Budapesten, a Kalap utcában. A bölcsődei mozgalom elindítása a Pesti Első Bölcsődei Egylet érdeme. Az egylet első elnöke Forrayné Brunszvik Júlia (Brunszvik Teréznek, az első óvoda megalapítójának unokahúga) volt.

A szervezet orvosa, dr. Fromm Pál nyolc éven keresztül díjtalanul végezte a bölcsődeorvosi teendőket, és sokat foglalkozott a gyermekek testi, lelki fejlődésével. Az akkori bölcsődei alapszabály rendkívüli felvilágosultságról, egészségügyi és pedagógiai tájékozottságról tanúskodik, több kitétele mai szemmel is időszerű.

Az intézmény „alapkövét” elhelyezők mellett a bölcsődék napján emlékezünk Akócsi Ágnesre is (1926–1973), akinek kezdeményezésére a bölcsődében folyó munka javítására létrejött a Bölcsődék Országos Módszertani Intézete. Az ő munkásságának köszönhető, hogy Magyarországon kivételesen magas színvonalú bölcsődei rendszer épült ki.

bolcsode_bent

A bölcsődék napja alkalmából az önkormányzat a Pestszentimrei Közösségi Házban rendezett ünnepséget április 21-én. Ughy Attila polgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy a bölcsődének, vagyis a kisgyermekek nappali foglalkoztatójának története az iparosodással kezdődött, a nők, az anyák munkába állását szolgálta, de a történet erről többről szól.

Ez a történet magában hordozza az anyák és a család iránti tiszteletet, a segítségnyújtást, a törődést, hogy a nők valóban élni tudjanak a függetlenséggel és az egyenjogúsággal.

A polgármester elmondta, hogy a kerületi önkormányzat tíz bölcsődét tart fenn. Az intézményhálózatban 145 bölcsődei szakember, 16 gazdasági, ügyviteli alkalmazott és 98 technikai dolgozó tevékenykedik. Sokat javított az érintett családok helyzetén, hogy idén januárban megnyitotta kapuit a 720 férőhelyes Iciri-Piciri bölcsőde.

bolcsode02_bent

Ughy Attila végezetül e szavakkal köszönte meg a bölcsődei dolgozók fáradozását:
Ezt a páratlan lelkiismeretességet és elkötelezettséget kívánó munkát nem lehet megoldani megszokottságból és rutinból, ezt a munkát csak hivatásként lehet jól végezni, amire azok képesek, akikben erős az embertársaik, a szülők, a gyermekek iránti tisztelet.

A polgármester beszédét követően Marton Attiláné, az Egyesített Bölcsődék vezetője is meleg szavakkal köszöntötte a kollégáit, majd műsorral folytatódott a program. Ennek keretében Szilágyi Olga, a Dohnányi Ernő Zeneiskola magánénektanára, és a növendékei operett- és musicalslágereket adtak elő, valamint Maksa Zoltán humorista, Tényi Anett stand-up komédiás szórakoztatta a közönséget.

Az ünnepségen részt vett Dömötör István és Galgóczy Zoltán alpolgármester is.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva