A legkisebbek is elkezdhetik – Öko-kezdeményezések

Szerző • 2014-07-27 • Egyéb, Hírek, Könnyű, Kultúra, Oktatás, RE-SEEties, Zöld környezet A legkisebbek is elkezdhetik – Öko-kezdeményezések bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2722

A 18. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata számára stratégiai jelentőségű az Öko-kezdeményezések népszerűsítése és a fiatalok aktivizálása. Az ismeretek átadását azonban nem lehet elég korán kezdeni, az óvodások és iskolások pedig szívesen kapcsolódnak a kezdeményezésekhez.

Nem lehet elég korán kezdeni

Leghatékonyabb a legkisebb korban elkezdeni a környezettudatos gondolkodás fejlesztését. Ezt az elvet vallják a kerület óvodái és általános iskolái is, akik mindent megtesznek, hogy a gyermekekben mielőbb kialakítsák az öko-szemléletet, illetve átadjanak pár hasznos és gyakorlati útmutatót. Számos kerületi oktatási intézmény környezetvédelmi programjaival és oktatási stratégiájával már kiérdemelte az ökosuli megnevezést, amelyre nem csak a tanárok, de a diákok is büszkék.

4428_0

Öko-kertész ovisok

A Zenevár Óvoda növendékei például egy saját öko-kertet üzemeltetnek, mivel az óvoda vezetése úgy gondolta, hogy a gyerekek így könnyebben és jobban megismerhetik az öko-gazdálkodás mindennapjait. Az apróságok az önkormányzat jóvoltából saját ágyást és gyümölcsfát gondoznak, ezzel is elsajátítva a környezettudatos magatartás alapjait.

4425_0

Tanösvényen járják az öko-utat

A Vackor Óvoda Kölyökmackó (Címer utca) tagintézményében például tanösvényen oktatják a gyerekeket. Az intézmény kiemelt feladatának tartja, hogy a gyerekek érdeklődéssel forduljanak a környezetük felé, ezért a „Tevékeny” tanösvény játékain keresztül különböző tapasztalatokat gyűjthetnek. A gyógynövénykertben pedig megismerhetik a gyógynövények formáját és hatásait.

036_tv_paprika_1211696_6957_n

Nem beszélnek zöldségeket, hanem termesztenek!

A Bókay ökosulisok és családtagjaik megtanulták, hogy néhány négyzetméteren hogy termeljék meg egy négytagú család éves zöldségszükségletét. Az ökológiai dombgyártás során egy minden oldalról kényelmesen gondozható 15 nm-es terület lényege egy szervesanyag-mag, amely folyamatos bomlásával tápanyagot és energiát szolgáltat az ágyásban lévő növényeknek. A gyerekek ezzel megtanulják a vegyszermentes biokertészeti eljárását, és a szigorúan meghatározott növénytársítást.

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva