A legszebb graffitik kerülete

Szerző • 2014-06-09 • Egyéb, Könnyű, KultúraHozzászólások (0)6692

Festés, művészet, rongálás? Sokakat megoszthat a kérdés, de az “már hivatalos”, hogy nálunk vannak a legszebb darabok, sőt, az [origo] még a kultúra rovatba is beemelte ezeket:

A cikkben tálalt példányokra egyébként engedélyt kaptak az alkotók, így még el sem kell nyomni magunkban a kételyt: helyes dolog-e összefesteni a falakat.

Tisztelgés a művészet előtt:

Fotó: Tuba Zoltán - Origo


A lakatostelepi alkotások, végig a Jegenyefa soron és bekanyarodva a Lakatos utcán, mind legálisan készült művek.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az alkotók illemtudóan engedélyt kértek a teleptulajdonostól – írja blogján a képeket is készítő Tuba Zoltán, ki a budapest.postr.hu-n közzétette a “legszuperebb graffitik”-at. A 36-os buszról pillantotta meg a festményeket, majd a Felsőcsatári megállónál lepattanva le is fotózta őket. Így kerültek el az [origo] kultúra rovatába is, ahol most is megtekinthetők.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A fiúk olyan ügyesnek bizonyultak, hogy a telepen található cégek közül többen őket kérték fel reklámjuk megfestésére is:

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Sajnos a régebbi darabok már kopásnak indultak, de bizonyára időről-időre lesz olyan tehetség, aki vállalja a fal megújítását.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az egyik alkotó, Taker, aki magát “festőként” aposztrofálja, beszélt is a graffitiművészetről egy TED előadáson. Van, hogy 6-10 órát is dolgozik egy-egy képen a tűző napon. 

Taker például, mint azt előadásában is említette, soha nem rongálna. Habár alapvetően nem érezné bűnnek befesteni egy villamos oldalát, de tag-el soha, azaz sohasem firkálja fel ákombákomokkal ide-oda “Taker”, csak mert arra járt.
Különben is, jobban kedveli a valósághű kategóriát:

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

 

De nem csak a fent említettek nem botránkoznak meg a jól sikerült alkotásokon. Polgármesterünk, Ughy Attila is híve a szépen sikerült, nem közterületet/magántulajdont rongáló alkotásoknak: mint a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka, nyitott szemmel jár. persze nem csak erre a cikkre kapta fel a fejét, már korábban is az hirdette:

“A kreativitás az innováció alapja.” (Ughy Attila tumblr poszt)

 

Képek a Jegenyefa sorról és a Lakatos utcáról:

graffitik

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva