A lélek nem megy nyugdíjba

Szerző • 2018-07-09 • Hírek, Közélet A lélek nem megy nyugdíjba bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva401

Augusztusban lesz húsz éve annak, hogy a 44 éves Győri Gábort választotta meg elöljárójának, lelkészének a pestszentlőrinc-pestszentimrei evangélikus gyülekezet. A 64. születésnapját a következő hónapban betöltő lelkésszel a Kossuth téri templomban lévő szobájában beszélgettünk.

Ugye, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a Kossuth tér fái már előre köszönnek önnek, mert oly régóta szolgál itt, ebben szép a templomban?

– Ma már kicsit sajnálom, hogy nem figyeltem meg, milyen növényeket, fákat és hányat ültettek abban az évben, amikor megválasztott lelkészének a gyülekezet. Valójában arra lennék csak kíváncsi, hogy „hányan vannak”, és mennyivel nőttek túl engem az évek során.

Ami a magasságukat illeti, biztosan sokkal, hiszen kellemes árnyat is adnak, de egyébként biztosan nem.

– Szerényen mondom, mert úgysem én adom meg erre az igaz választ: szeretném hinni, hogy az itt eltöltött évtizedeim hasznára vannak, s még lesznek is a gyülekezetünknek.

Az óvodától az érettségiig

Alátámasztja ezt, hogy két évtizede szolgál már a Kossuth téri gyülekezetben. Akár nyugállományba vonulhatna, s élvezhetné azt, amiben az ön munkája is benne van. Elég a szomszédos gimnáziumot említeni, amihez az óvoda és az általános iskola is szervesen hozzátartozik.

– Valóban így van, mert ezzel az egységgel akár négyéves koruktól a nagykorúvá válásig, az érettségiig hozzánk járhatnak az evangélikus hívek gyermekei.

És élnek a lehetőséggel?

– Évről évre többen jelentkeznek, ami önmagáért beszél. Ránk pedig egyre nagyobb felelősséget ró ez, ami persze nem panasz. Ellenkezőleg, örömmel tesszük minden szinten, minden egyes intézményben.

Egy kis Bach…

A nyugalomba vonulással kapcsolatos felvetésem „érvénytelen” is lehet, mert miként lehetne nyugdíjba menni ennyi munka mellett, s még nem is soroltam fel az összeset…

– Kezdjük azzal, amit biztosan osztanak más felekezetek lelkészei, papjai is. Mi igazából soha nem megyünk nyugdíjba, talán nem is kell bővebben megmagyarázni ezt. Csak annyit, hogy a lélek nem megy nyugdíjba…

Evangélikus tábor
A beszélgetés során Győri Gábor többször is megemlítette a Pestszentimrén szolgáló Csitári Boglárkát. Nos, a lelkésznőnek is mozgalmas lesz a nyara, ugyanis július 16. és 22. között evangélikus tábort szerveznek a Nemes és az István utca sarkán található templom kertjében, ahova szeretettel várják a gyermekeket.

Különös tekintettel arra, hogy amikor átjöttünk a templomon, leült az orgonához, s játszott néhány gyönyörű Bach-dallamot. Nem úgy tűnt, mint aki nyugdíjba készülne…

– Akkor megértheti: nem úgy megy ez, hogy itt a vége, befejeződött a szolgálat. Ezzel együtt tisztában vagyok azzal, hogy az évek előrehaladnak. Jómagam úgy gondolom, hogy még három évet szolgálok itt, aztán megpróbálom megnézni, milyen is az a „nyugdíjasság”.

Imre is jó kezekben

Arra is szakított időt, hogy tegyen valamit a „szomszédban”, Pestszentimrén is. A most felépült templomra és a templomkertre egyetlen szó illik: tökéletes.

– Sok-sok szervezés volt vele, nem ment minden könnyen, de amikor áprilisban megtarthattuk az ünnepi istentiszteletet, már csak arra gondoltunk, hogy elkészült, a miénk. Az imrei lelkészünk, Csitári Boglárka innen, Lőrincről ment át szolgálni, hogy jó kezekben, jó lélek támogatásában legyenek az ottani híveink.

Elnézést kérek, hogy megemlítem: mielőtt elkezdtünk beszélgetni, megcsörrent a telefonja, s egy orvosi vizsgálatot beszélt meg. Bízom a válaszában, hogy nincsen semmi baj.

– Hála Istennek, rendben vagyok, legalábbis azt hiszem. Csak rutinvizsgálatról van szó, amit ki is hagyhatnék, de azért jobb, ha az ember odafigyel magára.

Ha már évtizedeken át elsősorban másokra figyel…

bp18.hu, R.F.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva