A lélekből költészet, a költészetből kiállítás

Szerző • 2014-07-25 • Egyéb, Hírek, Könnyű, Kultúra, Művészet, Programok, Szórakozás A lélekből költészet, a költészetből kiállítás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva5526

Jakos Kata kortárs írónő 15 éves kora óta foglalkozik költészettel. Ugyan mindig is vonzódott a művészetek iránt, de verseit valójában csak saját íróasztalának írta. Gondolt egyet, és a modern kor lehetőségével élve feltette verseit az internetre, amire egyre többen és szélesebb körben lettek kíváncsiak.

Jakos Kata költeményei olyan nagy hatással voltak Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta alkotóművészetére, hogy ezekből az versek ihlette művekből kiállítás is nyílik augusztus 4-én a Városháza Galériában.

FILE001

Gyakori, hogy művészek egymás munkásságából merítenek ihletet saját alkotásaikhoz. Milyen érzés ez egy költőnek?

Megtiszteltetés és egyben megható. Elismerése a verseimnek, hogy a művésznő az én költészetemből készíti legújabb műveit. Meg is beszéltük, hogy kölcsönösen inspiráljuk egymást, jó hatással vagyunk a másik művészetére. Engem is megfogtak a munkái, nagyra becsülöm magyar és rajszakos tanárként, alkotóként végzett sok sok éves munkásságát, életerejét és életfelfogását is.

Elég korán elindult a művészi pályán…

Kamaszkorban fokozottan érik az embert olyan érzelmi hatások, amelyek komolyabban foglalkoztatják. Én a költészet nyelvén engedtem kiforrni a gondolatokat, így ezeket saját magamnak írtam. Ilyenkor az alkotónak pucérra vetkőzik a lelke, ami évekkel később komoly értéket tud képviselni.

Books

Mi az, ami leginkább írásra készteti?

A lélek keserűsége és fájdalma az, amit ki kell írnom magamból. Nem leszünk gyengébbek, ha sírunk, még a férfiak sem. Igenis kell az érzéseinkkel foglalkoznunk. Érdekes, hogy a jó pillanatokat inkább megélem, ezért a boldogságról szóló verseim olykor évekkel később születnek meg.

Ön szerint miért népszerűek a versei?

Mivel műveim kronológiai sorrendben az életem egyes szakaszainak érzésvilágáról szólnak, ezért hűen követik az emberi lélek fejlődését. Ezek az élethelyzetek és érzések pedig mindenki életében eljönnek, ezért kapaszkodót nyújthatnak a különböző generációknak. Mindig nagy örömmel tölt el, ha másoknak segíthetek. Ezeket olvasva talán megtalálhatják a megoldást is a versekben, amelyek ugyanakkor nagyon rövidek és velősek. Szerintem ez az, ami emészthető a mai társadalom számára.

Power of Words

És nem is a költészetből él…

Én spirituális ember vagyok. Véleményem szerint nem lehet és nem is szabad a költészetért pénzt kérni. Mi nekünk ezzel adni és nem eladni kell az embereknek. Megélhetésre pedig ott van a polgári foglalkozásom a marketing területén.

Alapító tagja a 18. kerületi Szabad Alkotók Körének (SZAK)

Fantasztikus csapat a SZAK, amely összefogja a 18. kerületi kortárs alkotókat a fotózástól vagy néptánctól át, a szobrászaton keresztül a költészetig. Örök mondás, hogy egy művész soha nem öregszik meg. Minket a színek, hangok, formák varázslatos világa tart fiatalon, és folyamatosan inspirál. Egymás munkáiból és életéből merítünk, sőt sokszor próbálunk közösen építeni a kultúrát különböző programok megvalósításával a kerületben.

SZAK

Ha egy egész szeletet nem is, de egy kóstolónyit el lehet fogyasztani a költészetből nap, mint nap. Íme Jakos Katától a vers, amely címadója is Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésznő kiállításának.

Holdtükör

Képek, arcok, szemek, kezek

Színek, szavak, lángok, tüzek

Szívek, lelkek, napok, fények

Naptükörbe belenézek…

Nehéz, hosszú lélegzések

Bizonytalan képzelgések

Sötét éjben kényszerképzet

Holdtükörbe belenézek…

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva