A mackók farsangja

Szerző • 2016-02-17 • Család, Hírek A mackók farsangja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2283

Az állatok farsangja címmel tartott családi napot a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény február 13-án a KÖKI Terminálban, a Mesék, mackók, mesterségek című nagy sikerű kiállítás helyszínén.

A családi nap címe nem volt véletlen, hiszen a kiállítás főszereplői a mackók.
– S ha már a mackók földjén járunk, akkor miért is ne lehetne a családi nap címe Az állatok farsangja – mondta Rozgonyi Sarolta, a Tomory helytörténeti gyűjtemény múzeumpedagógusa.

Az ötlet nagyon jónak bizonyult, hiszen sok család választotta programjául a mackónézéssel egybekötött farsangolást. A kiállítóhelyiségben magnóból stílusosan Camille Saint-Saëns Az állatok farsangja című játékos zeneművéből csendült fel részlet, amely ráhangolta a gyerekeket a farsangi álarc készítésére, hogy ezt követően egy kis időre az állatok bőrébe bújhassanak.

Amikor mindenki elkészült a remekművével – amihez, ha kellett, a szülők segítségén kívül a rendezvényen közösségi szolgálatot teljesítő diákokét is igénybe vehették a kicsik –, az alkotói terep átváltozott az állatok farsangi báltermévé. Kört alkotva, fejükön az újonnan készült álarccal, zenei aláfestéssel utánozták a megszemélyesített állatok mozgását. Az apróságok remek délutánt tölthettek el együtt, alkothattak, zenére mozoghattak, sőt szemügyre vehették azt is, hogy hol élnek a játék mackók, és milyen szépséges tárgyak kerülnek ki a mesterek keze alól.

Az eddigi több mint 8000 látogató 450 játék mackót, 400 néprajzi és népművészeti alkotást, gyermekjátékot és horgolt mesefigurát ismerhetett meg – mondta a múzeumpedagógus.

A kiállítás meghatározó szereplői a mackók. A régi mesék erdei medvéi erőt sugárzó, tiszteletet parancsoló vagy éppen félelmet keltő állatok. Ma a játék mackó korunk egyik népszerű, általában kíváncsi, néha kicsit butácska, a gyerekek segítségére szoruló mesehős, elég csak Micimackóra vagy Boribonra gondolni.

A kiállítás hét fejezetre tagolódik. Bepillanthatunk a fafaragó műhelybe, majd az ünneplőbe öltözött babák átvezetnek a „mesés” néprajzi tárgyakhoz, ahonnan az erdő- és a városlakó mackók, a mesefigurák, a varázslatos fafaragások világába juthatunk el. A teremből kilépve nem szabad kihagyni a kirakatban berendezett fonó- és babakészítő műhelyt sem.

A régi használati tárgyak mellett két népi iparművész alkotásait: Zorkóczy Éva aprólékos munkával készített babáit és Zsolnai Mihály varázslatos fafaragásait, valamint Bartos Ildikó nagy gondossággal gyűjtött mackóit és Gazdik Mária sok éven át készített horgolt mesefiguráit láthatják még február 27-ig az érdeklődők a KÖKI Terminál (1119 Vak Bottyán u. 75.) második emeletén.

Kövessen minket az Instagramon is – nézze meg legérdekesebb híreinket és fotóinkat! Sőt, ha Önnek is vannak kerületi fotói, küldje el nekünk, hogy megoszthassuk követőinkkel. A fotókat az instagram18.kerulet@gmail.com címre várjuk. (Az Instagramunkról itt írtunk bővebben.)

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva