A magyar vers jobban megy

Szerző • 2018-12-03 • Hírek, Közélet A magyar vers jobban megy bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1280

Száznál több induló vett részt a Vörösmarty iskola versmondó versenyén november 27-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

Hogy miért szeretnek verset mondani a diákok? Tapasztalataink szerint elsősorban azok vesznek részt egy-egy ilyen versenyen, akik szeretnék megmutatni magukat, akiknek jólesik szerepelni. A vers egy megfelelő eszköz a bemutatkozásra – ezt Józsa Edina, a Vörösmarty iskola tanára, a november 27-én a Kondorban rendezett versmondó verseny szervezője mondta a Városképnek.

Az intézményben komoly hagyományai vannak a versmondásnak. Innen ered annak a találkozónak az ötlete is, amelyik az elmúlt években már kilépett az iskola falai közül, és amelynek célja az, hogy életben tartsa a hazafias versek szeretetének hagyományát.

A mostani versenynek nem volt kiemelt tematikája, bárki bármilyen témájú verset választhatott.
Szeretnek a diákok klasszikus verseket is mondani, Petőfi például örök kedvenc. De érdekes, hogy egyre népszerűbbek a kortársköltők, Varró Dániel műveit sokan választják – árulta el a szervező.

A verseny minden korosztályt megszólított. Az általános iskolában az egymást követő évfolyamok kettesével kerültek egy korcsoportba (tehát az elsősök és a másodikosok vagy a harmadikosok és a negyedikesek egy-egy csoportban mérték össze a tudásukat), míg a gimnazistákat már évfolyamonként értékelték.

Érdekes tapasztalat, hogy a versenyzők szinte kizárólag magyar szerzők verseit mondják. Pedig nincs semmilyen megkötést, bármit választhatnának, mégis a magyar költők népszerűek – avatott be Józsa Edina.
A verseny résztvevőit Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte.

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva