A művészet határtalan – kiállítás Bulgáriáról

Szerző • 2015-11-13 • Hírek, Kultúra A művészet határtalan – kiállítás Bulgáriáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1482

Bulgária tegnap, ma, holnap címmel nyílt meg két Magyarországon élő bolgár és három, a bolgár kultúrához különösen vonzódó magyar művész kiállítása november 10-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

Bulgáriáról a legtöbb embernek a csodálatos, kristálytiszta tenger, a napsütés, a szép hegyvidéki tájak jutnak eszébe. Aki megtekinti a tárlatot, az érezheti ezt a hangulatot, mert a festőművészek elhozták nekünk egy kis szeletét Bulgáriának, megmutatva, hogy milyen volt az ország tegnap, milyen ma, és milyen lesz holnap…

Ahogy a kiállítás témája is hosszú időszakot ölel át, úgy a részt vevő művészek is több generációt képviselnek.

Gendova Miroljuba festőművész a megnyitón arról beszélt, hogy nem sok tanulmány készült arra vonatkozóan, hogy a magyarországi bolgár közösség etnikai identitástudata hogyan sugárzik át, miképpen van jelen a művészetben.

bulgar_bent

Ez a kiállítás közelebb visz egy kicsit a kérdés megválaszolásához. Két bolgár és három, a bolgár kultúrához erősen vonzódó magyar művész mutatja be az alkotásait: Gendova Miroljuba mellett Balkanszki Nenko, Tóth Kristóf, Véghseő Klára és Zöld Anikó.

Az öt alkotóról az ünnepi beszédet tartó Gendova Miroljuba osztott meg néhány gondolatot, elmondva, hogy kik voltak a mestereik, és milyen képeket láthatunk tőlük ezen a kiállításon.

Mi, bolgárok, egy vegyes bolgár–magyar környezetben élünk és alkotunk a barátainkkal, a magyar művészekkel együtt – mondta. – Ahogyan ezt már korábban többször is tettük, ezzel a kiállítással is szeretnénk bizonyítani, hogy a művészet határtalan. És amíg így gondolkodó művészek vannak, addig a bolgár materiális és szellemi kultúra nem lesz kitéve annak a veszélynek, hogy feledésbe merül.

A november 27-ig megtekinthető tárlat megnyitóján részt vett Bisszerka Beniseva, Bulgária magyarországi nagykövete, Kirkov Konsztantinov Vladimir, a XVIII. kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Dámsa József önkormányzati képviselő is.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva