A rendszeres szűrővizsgálat életet menthet

Szerző • 2015-10-22 • Egészség, Hírek A rendszeres szűrővizsgálat életet menthet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2570

A szeptemberben a pestszentlőrinci Zsebők Zoltán Szakrendelőben megrendezett egészségügyi szűrőnap után október 17-én a pestszentimrei Pintér Kálmán Szakrendelőben szervezett szűrést a XVIII. kerületi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. A következő szűrés a Zsebőkben lesz november 21-én.

Az egészségmegőrzés döntő eleme a megelőzés. Rendkívül fontos a betegségek időben történő felismerése, korai stádiumban történő felfedezése, mert az lényegesen javítja a gyógyulási esélyt. Ha évente legalább egyszer időt szánunk a szűrővizsgálatokra, akkor sok olyan betegség is megelőzhető, amelynek később súlyos, akár életveszélyes kimenetele is lehet.

A XVIII. kerületi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. évente több alkalommal szervez ingyenes szűrőnapot a pestszentlőrinci, illetve a pestszentimrei szakrendelőben.

Az elmúlt időszakban egyes években többen jöttek el a szombati szűrővizsgálatokra, más években kevesebben – mondta dr. Maitz László ügyvezető igazgató. – Sajnos országosan is gondot okoz, hogy nem használják ki kellőképpen a lehetőséget. Valamiképpen rá kellene venni az embereket arra, hogy sokkal jobban törődjenek az egészségükkel.

Rendszeres szűrés

Szeptember 19-én a Zsebők Zoltán Szakrendelőben nőgyógyászati (emlő- és méhnyakrákszűrés), urológiai vizsgálatokra (a prosztata és a külső nemi szervek vizsgálata, illetve 50 év fölött PSA-vizsgálat is), tüdőszűrésre, légzésfunkciós, valamint fül-orr-gégészeti (orr-szájüregi és gégerák) vizsgálatokra várták a szakorvosok a kerületi lakosokat. Ezt követően október 17-én a pestszentimrei Pintér Kálmán Szakrendelőben laboratóriumi (vércukor- és koleszterinszint-mérés), nőgyógyászati, bőrgyógyászati (rosszindulatú bőrelváltozások felderítése) és hasi ultrahangvizsgálaton vehettek részt az érdeklődők.

szures02_bent

A pestszentimrei Pintér Kálmán Szakrendelőben először volt bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Ezen főként a daganatos elváltozásokra és az anyajegyek vizsgálatára koncentráltunk – mondta dr. Pámer Zsuzsanna bőrgyógyászszakorvos. – A szűrőnapon egy olyan pácienssel találkoztam, akit további vizsgálatra kellett küldeni.

Figyelmeztető jelek

A bőrgyógyász elmondta, hogy a legfontosabb elváltozások közé tartoznak az újonnan megjelenő, az addigiaktól eltérő és növekvő anyajegyek, a meglévő anyajegyek, amelyeknek megváltozik a mérete, körvonala, terjedelme, az alakjuk aszimmetrikussá válik. Megváltozik a színük, kiemelkednek a bőrből, a felszínükön nedvesedés, illetve vérzés jelentkezik. Bár már túl vagyunk a forró nyári napokon, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a napozással óvatosnak kell lenni.

Ismét lesz ingyenes szűrés
A Zsebők Zoltán Szakrendelőben november 21-én (szombaton) 7–13 óráig szemészeti, hasi ultrahang-, nőgyógyászati és kardiológiai vizsgálaton vehetnek részt a XVIII. kerületi lakosok.

A D-vitamin-szintézishez szükséges napozás időtartama napi 5-10 perc. Az ultraviola sugárzás bőrre gyakorolt hatásának legsúlyosabb késői következménye a bőrdaganatok kialakulása. Fokozott kockázatot jelentenek a leégések, a szolárium használata. Pámer Zsuzsanna azt javasolta, hogy évente egyszer akkor is vegyünk részt bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, ha betartjuk a napozási szabályokat, és ha nem észlelünk a bőrünkön elváltozást.

Ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat olyan képalkotó eljárás, amelynek során a hasüregi és a kismedencei szerveket vizsgálják: a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a lépet és a veséket, illetve a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát. Az ultrahang segítségével meghatározható az adott szerv mérete, felfedezhetők az eltérések, a göbök, a megnagyobbodás, a gyulladásra utaló jelek.

szures03_bent

Ha nincs panasz, akkor is fontos, hogy évente egy alkalommal vegyenek részt az ingyenes hasi ultrahangvizsgálaton – hangsúlyozta dr. Klement Anikó radiológus. A szombati szűrőnapokra nem kell beutaló, és aznap el lehet végeztetni a vizsgálatot. Az októberi szűrőnapon részt vett olyan beteg is, akinél súlyos elváltozást találtam, őt további vizsgálatokra küldtem.

Fontos tudnivalók

A szűrővizsgálatok nem helyettesítik a már megállapított betegséghez kapcsolódó kontrollvizsgálatot, hanem az új megbetegedések diagnosztizálására szolgálnak. Fontos tudni, hogy a szűrőnapokon az orvosok nem írnak fel receptet, és beutalót sem adnak. A résztvevők egy állapotfelmérő lapot kapnak, amelyen bejelölik, hogy mely szakellátásokon jártak, és mi volt a vizsgálat eredménye. Azok, akik legalább három vizsgálaton vesznek részt egy alkalommal, a szűrővizsgálat fontosságára emlékeztető pólót kapnak ajándékba.

Mit vigyünk magunkkal?

A szűrővizsgálatokra való jelentkezéshez a TAJ-kártyára, a személyi igazolványra és a lakcímkártyára van szükség.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva