A Szent Imre-kertvárosiak öröme

Szerző • 2019-08-18 • Hírek, Közélet A Szent Imre-kertvárosiak öröme bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva544

Lezárult Szent Imre-kertváros idei járdafelújítási programja, miután a nyár folyamán is mintegy tíz helyszínen dolgoztak a kivitelezők – olvastuk a bp18.hu oldalon.

A járdákat még az autósok is használják olykor, amikor kiszállnak a járműből. Az időseknek, a babakocsival közlekedő kismamáknak és a közösségi közlekedést igénybe vevőknek pedig mindennapi terepük, így egyáltalán nem mindegy, hogy a felületük mennyire elhasználódott, feltöredezett vagy kátyús.

A Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 2011-ben útjára indított járdafelújítási program keretében az önkormányzat a korábbról örökölt rossz állapotú járdákat igyekszik felújítani, illetve újakat is építeni. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakemberei általában a kertvárosi részekben folytatják a munkát, mert az itteni járdák születése óta telt el a leghosszabb idő, de természetesen a lakótelepeken is előfordulnak hasonló problémák.

Szent Imre-kertvárosban, Galgóczy Zoltán körzetében a korábbi ígéreteknek megfelelően évente mintegy 1,5 kilométer hosszú járdaszakasz újult, illetve újul meg önkormányzati forrásból. Az alpolgármestertől megtudtuk, hogy a Szent Imre-kertvárosi utcákban a nyáron is folytatódott a kivitelezés.

Idén is a legrosszabb állapotú járdák felújítását igyekeztünk tervbe venni. Vannak közöttük új járdaszakaszok is, nagyobb részben azonban a régi, elhasználódott, balesetveszélyes szakaszok felületének a felújítása történt meg – mondta el Galgóczy Zoltán.

A körzetben idén a Vedres Márk, a Nagyenyed, a Gyöngyfa, a Brassó, a Beremend, a Dráva, a Fiume és a Fogoly utca, illetve a Halomi út egy-egy szakaszának átépítése, valamint a Csíkszereda utcában egy új járdaszakasz építése valósult meg.

A felújítandó, hibás járdaszakaszokat a körzetek önkormányzati képviselői jelzik a Városgazdának, de természetesen a városüzemeltető cég saját szakemberei is rendszeresen felmérik a járdákat, illetve az ügyfélszolgálatnak is bejelentheti bárki, ha rossz állapotú járdát lát. Ilyenkor a jelzett szakaszok bekerülhetnek a tervszerű kivitelezési munkák közé.

Csaknem 620 kilométer aszfaltozott járda van a kerületi önkormányzat kezelésében, s ennek egy része rossz állapotban van. Gyakran előfordul, hogy a fák gyökerei megemelik a járdát, ami egy mértéken túl balesetveszélyessé válhat. A járdafelújítási program keretében évente 15–25 kilométernyi járda rekonstrukciója valósul meg a kerületben. A stabilitás és a gyökérállóság növelése érdekében 8 centiméter betont terítenek az aszfaltréteg alá.
Egy ilyen építkezés a környéken élőknek természetesen kényelmetlenséggel is jár, ám annál nagyobb az örömük, amikor a kivitelezés véget ér, és onnantól kezdve kényelmesen és biztonságosan közlekedhetnek.

Forrás: bp18.hu/ B.Z.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva