A távoktatásban is a legjobbak között

Szerző • 2019-09-11 • Hírek, Oktatás A távoktatásban is a legjobbak között bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva622

Akár hiszik, akár nem, felnőttkorban is izgalmas esemény lehet egy tanévnyitó. Ezzel a távoktatás fellegvárának tekinthető Felnőttek Gimnáziumában szembesültünk. Az intézmény vezetőjét, dr. Grünvald Máriát a már végzett, de köszönetnyilvánítási szándékkal látogatóba érkező tanítványok koszorújából kiragadva kérdeztük a távoktatás rendszeréről – írta a bp18.hu.

A szakemberek a 2000-es évek elején, felmérve a társadalmi környezet átalakulását, a külföldön már elfogadott oktatási forma, a blended learning bevezetését határozták el. Ennek magyar megfelelője vegyes vagy kombinált oktatás, azaz a nappali, az esti, a levelező és a távoktató forma ötvözete – mondta Grünvald Mária.
Ebben az oktatási formában az internetet, a modern digitális médiát és a hagyományos tantermi órákat egyaránt használják.
A hallgatóknak hagyományos tantermi órákat is tartunk, illetve a tananyagot e-mailben is elküldjük, elhelyezzük az általunk kialakított e-könyvtárban. A digitális e-könyvtárhoz minden tanulónak belépési jogosultságot adunk. Év elején elkészítjük a tanulási ütemtervet, majd elküldjük a tanulóknak a követelményekkel együtt. Segédanyagokat, hangoskönyveket készítünk.

A hallgatók bárhonnan – akár Angliából, akár a Havanna-lakótelepről – bármikor tájékozódhatnak, önállóan is tanulhatnak. Vonaton, metrón utazva az okostelefonjaik, autóvezetés közben CD-lejátszó, pendrive segítségével is lépést tarthatnak, ismerkedhetnek a tananyaggal.

Adódik a kérdés: vajon vannak-e hátrányai is ennek a távoktatási formának?
Hátrány, hogy sokan nem mérik fel képességeiket, lehetőségeiket, azt gondolják, folyamatos tanulás nélkül, kampányszerű felkészüléssel is el lehet boldogulni. Valójában minden hallgatónak szüksége van a tanári segítségre. Magyarországon az önálló tanulás kultúrája még nem alakult ki. De visszatérve az előnyökhöz. Előny a rugalmasság, a diákközpontúság. Olyan emberek, akik a hagyományos módon soha nem tudnák elvégezni az iskolát, így sikerrel veszik az akadályt. Mindez új lehetőségeket, új ajtókat nyit számukra, és ez a társadalom számára is jó, pozitív dolog. Az iskolának kell az igényekhez, a társadalmi változásokhoz alkalmazkodnia – tette hozzá az igazgatónő.

Az olvasó pedig arra gondolhat: ha az informatika ilyen ütemben fejlődik, előfordulhat, hogy hamarosan csak a tanárok járnak iskolába, a diákok otthonról, kényelmesen heverészve követik a tanítási órákat.

Forrás: bp18.hu/G.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva