A természet védelme közös feladat

Szerző • 2017-06-26 • Hírek, Zöld környezet A természet védelme közös feladat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1507

Az önkormányzat különösen fontos feladatának tartja, hogy védje és óvja a XVIII. kerület közigazgatási határán belül elhelyezkedő erdők és zöldterületek természeti és környezeti értékeit, ügyeljen azok rendjére és tisztaságára, valamint hogy széles körben népszerűsítése a környezettudatos nevelést.

Pestszentlőrinc-Pestszentimrén három jelentős erdőterület található, s a Péterhalmi, a Kapocs utcai és a bélatelepi erdőben egyaránt védeni kell a rendet és a tisztaságot. Az önkormányzat célja az, hogy a főváros egyik legzöldebb kerületének számító városrészben minél ritkább legyen az illegális hulladéklerakás, a rongálás, és hatékonyabbá váljon a helyi erdőgazdálkodási feladatok ellátása. Ennek érdekében hozza létre az erdőgondnokságot.

Rendet tartanak

Amint azt Dömötör István alpolgármester elmondta, egy régi szakma éled újjá az öt főt foglalkoztató gondnokság révén.

Régen erdőkerülőnek hívták ezt a foglalkozást. A feladatuk az erdő biztonságának megőrzése, javítása. Ezzel együtt olyan karbantartási feladatokat is elvégeznek, amelyekre a Pilisi Parkerdő munkatársainak nem jut idejük. Nagyon reméljük, hogy a szolgálatba álló erdőgondnokok magukénak érzik az erdeinket, és szükség esetén ennek megfelelően járnak majd el.

Mindenre kiterjedő figyelem
Az erdőgondnokság közhasznú tevékenységet végez. Feladatai közé tartozik a hulladék összegyűjtése, az erdei utak karbantartása, a pihenőhelyeken a játszóeszközök állapotának ellenőrzése, a javításuk, a tisztások kaszálása, a tűzrakóhelyek karbantartása, tisztítása és rendszeres ellenőrzése.
A szolgálat figyeli és jelzi az illetékes erdészetnek az illegális fakivágást és az egyéb természetrongálást, ellenőrzi a meglévő sorompókat, útelzáró eszközöket, és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel közösen részt vesz az erdőfejlesztési munkában.
Emellett a környezettudatosságra, a természet szeretetére neveléshez is hozzájárulnak az erdőgondnokok azzal, hogy igény esetén erdei sétákat vezetnek általános iskolás csoportok számára.

Az alpolgármester kiemelte, hogy az erdőgondnokság segítségével kezelhetőbbé válik a hajléktalankérdés, és vissza lehet szorítani az illegális hulladéklerakást, a falopást, illetve minden, az erdőbe nem való cselekményt, viselkedést.

Ezek a legfontosabb elvárásaink a kollégákkal szemben. Fontos megemlíteni, hogy az erdőgondnokoknak nincs hatósági jogkörük. Ez tudatos, mert nem akartunk olyan terhet rájuk róni, amely energiát von el az egyéb feladataik elvégzésétől – tette hozzá Dömötör István.

Együtt tudnak működni

Szükség esetén a hatósági jogkörrel rendelkező mezei őrszolgálat, a közterület-felügyelet vagy a rendőrség segíti az erdőgondnokok munkáját. Az önkormányzat a lakosság segítségére is számít, hiszen a kerületben élők ugyanúgy szembesülnek az erdőket érintő problémákkal. Azt kérik, hogy jelezzék az önkormányzat ügyfélszolgálatán (Üllői út 400.), telefonon (296-1300) vagy e-mailben (uszi@bp18.hu), ha bármi oda nem illőt tapasztalnak az erdőkben.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva