„A természetfotózás maradt a szerelem!”

Szerző • 2014-05-31 • Könnyű, KultúraHozzászólások (0)2452

Fotós, filmes, kultúra-mester, ráadásul nekünk, értünk dolgozik! Képes interjú az ifjú polihisztor művésszel. Ha valamit, hát ezt érdemes végignézni!Nem csak tehetséges fotós, de filmezik, saját stúdiót is üzemeltet, sőt, kulturális programok szervezésével igazi elhivatottja a kultúra és a magyar kortárs vizuális művészet népszerűsítésének. Ő Ravasz Balázs fotográfus, média szakember, és a ezen felül a Kondor Béla Közösségi Ház ifjúsági referense.

Hogyan kerültél kapcsolatba a vizuális alkotómunkával?

RB: A középiskolában kezdődött az egész. A kerületi Hunyadi Mátyás Gimnáziumban (ma Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium) Dr. Grünvald Mária vezetésével színjátszó szakkörön és filmklubban vehettünk részt, ahol megérintett a forgatások hangulata, és még inkább maga az érzés, hogy létrehozhatunk valamit, amit utána nagyon sok ember láthat. Később, a főiskolán, művelődésszervező szakon részt vettem fotó fakultáción, ahol megismerkedtünk a tudatos képalkotás és a laborálás alapjaival.

A főiskolai évek alatt gyakornokként a 18. kerületi és a ferencvárosi televíziónál, később a Zugló Televíziónál dolgoztam. A kis, helyi tévék talán legnagyobb előnye, hogy az ember részt tud venni az egész műsorkészítési folyamatban, minden területbe bele lehet kóstolni. Ezekben az években örökre eljegyeztem magam a vizuális műfajjal, második diplomámat kommunikáció szakon, televízió és reklám szakirányon szereztem.

SLY_9382+kicsi

Mikor fordultál a természetfotók irányába?

RB: A televíziós munka mellett 2005-től elkezdtem a természetet tudatosan fényképezni. Innentől kezdve figyelmem egyre inkább a fotózás felé fordult. Nagyon tetszett, hogy a filmmel ellentétben itt az összes mondanivalót egyetlen pillanatba sűrítve kell bemutatni. A hobbiból mára igazi szenvedély, sőt életforma lett. Megismerkedtem a hazai természetfotózás legjobbjaival, igyekeztem sokat tanulni tőlük, és folyamatosan fejlődni. A mai napig ezt tartom egyébként a legfontosabbnak, bármilyen művészeti ágról beszéljünk is. Nagyon jó visszajelzés, és elismerés volt, amikor 2009-ben felvételt nyertem a Magyar Természetfotósok Szövetségébe, a naturArt-ba.

SLY_3846+_filtered++

…és egész szép eredményeket is elértél…

RB: Sikeresen szerepeltem a legrangosabb természetfotós pályázatokon, (“Év természetfotósa”, a “Varázslatos Magyarország”, a “Bayer klímavédelmi fotópályázat”.) 2013-ban pedig a Magyar Sajtófotó Pályázat kiállításán is megjelentek a képeim.

SLY_3488+kicsi

Van kedvenc témád a természetfotózáson belül?

RB: A védett virágok, az elvont kompozíciók és a tájképek. A tavalyi évtől, a szintén kerületi kötődésű ifj. Stieber Józsefnek köszönhetően van szerencsém hőlégballonos repüléseken is részt venni, így az utóbbi időben új kategóriával, a légifotóval is bővült a portfólióm.

SLY_3271++kicsi

A kerületben ifjúsági referens is vagy. Mivel telnek a napjaid?

2000-től foglalkozom diákönkormányzatisággal, kerületi programok szervezésével, 2007-től pedig, mint a XVIII. kerület ifjúsági referense tevékenykedem. Feladataim közé tartozik többek között a Kerületi Diákparlament, a Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Találkozók, a Városszépítési és Környezetvédelmi pályázat valamint a Kerületi Diákhetek megszervezése. 2011-től pedig a Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei munkatársaként dolgozom.

SLY_1884+

Akkor a fotóművészettel is megismerkedhetünk a házban?

RB: Természetesen rendszeresen szervezek fotótanfolyamokat, illetve immáron második alkalommal készülünk a Hortobágyon megrendezésre kerülő, “Művészet a természetben” nevet viselő diáktáborunkra, ahol a fotózás mellett több más művészeti ággal is megismerkedhetnek a résztvevő fiatalok. A tábor július 7-11. között kerül megrendezésre. Ha valaki szívesen részt venne, van még néhány kiadó helyünk, várjuk a jelentkezéseket a közösségi házban.

SLY_1188+

Ha jól tudom saját stúdiót is alapítottál…

RB: 2009-től vállalkozás keretében kezdtem foglalkozni a fotózás és persze a filmkészítés több területével, mára gyakorlatilag a szakma majd’ minden ágával foglalkozunk a stúdiómmal, a modell- és esküvőfotózástól kezdve, a reklámon át egészen az ételfotózásig. Munkáimat a www.slystudio.hu valamint a www.facebook.com/slystudio oldalakon tekinthetik meg az érdeklődők.

SLY_0865+kicsi

RB: Elmondhatom, hogy a hobbimból mára hivatás lett, de a természetfotózás maradt szerelem…

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva