A V4 fővárosai közül Budapesten a legolcsóbb az energia

Szerző • 2015-12-06 • Hírek A V4 fővárosai közül Budapesten a legolcsóbb az energia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva730

Nemrég kiderült, hogy a visegrádi négyek (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, röviden: V4) fővárosai közül Budapesten juthatnak a lakossági fogyasztók legolcsóbban villamos energiához és földgázhoz – írja a magyarhirlap.hu.

Budapesten a lakossági fogyasztóknak 12,04 eurócentet kell fizetniük 1 kilowattóra villamos energiáért, és 3,32 eurócentet 1 kilowattóra földgázért, míg Varsóban, Pozsonyban és Prágában ennek másfélszeresét. Az energiaárak a vásárlóerőhöz viszonyítottan is Budapesten a legkedvezőbbek a V4-országok között. A rezsiköltségek Prágában terhelik meg leginkább a lakossági fogyasztók költségvetését, míg Budapesten a legkevésbé.

Dorkota Lajos, a MEKH elnöke elmondta, hogy a földgáz, a villamos energia és a távhő rezsicsökkentések következtében a lakossági fogyasztók Magyarországon több mint 373 milliárd forintot takarítottak meg 2013-ban és 2014-ben együttesen. Az idén az év végéig a hazai lakosság további 242 milliárd forintot takarít meg. 

Felidézték, 2 évvel ezelőtt Budapesten hozták létre a V4-ek energia szabályozó hatóságai az elnökök részvételével ülésező állandó fórumot, amely lehetőséget teremt a tapasztalatcserére, és az európai uniós szabályok harmonizált átültetésének összehangolására.  

A kétnapos találkozón a szabályozó hatóságok képviselői megállapodtak egy szakértői munkacsoport létrehozásában, amely 2016-ban az árszabályozásról szóló V4-tanulmány kidolgozását fogja előkészíteni.

Foto: visegradfund.org

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva