A vírusok már a spájzban vannak? – segítünk

Szerző • 2015-01-22 • Egészség, Hírek A vírusok már a spájzban vannak? – segítünk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1651

Elérte az influenzajárvány országunkat – áll az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentésében. Felkerestük a 18. kerületben a Zsebők Zoltán Szakrendelőt, hogy a legfontosabb tennivalókról érdeklődjünk a megelőzést, illetve a gyógyítást illetően.

Az OEK honlapján olvasható összegzés szerint az év harmadik hetében 16 400 ember, a második hetinél 40,2 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A fővárosban és 16 megyében emelkedett, Heves és Vas megyében nem változott, Zala megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző hetihez képest.

A betegek száma Fejér és Pest megyében, valamint a fővárosban volt a legmagasabb, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Békés megyében pedig a legalacsonyabb. A közlemény szerint a betegek 19,5 százaléka gyermek, 41,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A harmadik héten a megbetegedések száma a 15-24 évesek körében volt a legmagasabb.

influenza03_bent

A laboratóriumi vizsgálatok a legtöbb esetben az influenza A vírusát mutatták ki a beküldött mintákban. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerda délután azt írta a honlapján, hogy három megyében – Fejérben, Nógrádban és Tolnában – rendeltek el látogatási tilalmat.

Vitamin természetes úton

De hogyan előzhetjük meg az influenzás és más vírusos fertőzéseket? A válaszért a 18. kerületi Zsebők Zoltán Szakrendelőbe látogattunk.

influenza_szebenyi

– Ami a hatékony megelőzés tekintetében ilyenkor ajánlott, főként a rizikócsoportoknak – krónikus betegek, idősek, gyerekek, kismamák –, hogy már ősztől figyeljenek arra, hogy folyamatos legyen a vitaminbevitel elsősorban természetes formában – mondta el a tovabb18.hu-nak Szebényi Attila háziorvos (a fenti fotón balra), a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. orvosigazgatója.

– Én a természetes vitaminpótlást javasolom. A tabletták szedését csak indokolt esetben. A táplálékkiegészítők területéről pedig kizárólag olyan terméket fogyasszunk, ha nagyon muszáj, amit az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI ) bevizsgált.

– December végéig, január elejéig minden magyar zöldség és gyümölcs kapható a piacon, zöldségesnél. Én is a kofáktól szoktam venni a vitaminadagomat, ezen az úton lehet a leghatékonyabban a szervezetünknek megadni azt, amire szüksége van. Minden nap együnk meg egy vagy két almát, én is ezt teszem, fogyasszunk savanyú káposztát, céklát, répát, és amikor már nincs friss zöldség, gyümölcs a piacokon, akkor jön el a déli gyümölcsök korszaka: narancs, mandarin, ananász, banán, utóbbi nagyon sok nyomelemet tartalmaz és kalóriában is gazdag – hangsúlyozta az orvosigazgató.

influenza05_bent

Szebényi Attila a megelőzés tekintetében azt is tanácsolja, hogy öltözködjünk rétegesen, és télen is minél többet legyünk szabad levegőn, ha süt a nap akkor kiváltképp a D-vitamin pótlása miatt.

Mindezek mellett kerülni kell az olyan közösségeket, ahol vírusos, influenzás betegek vannak, ha nem muszáj nem kell kórházakba, rendelőkbe járni, hiszen az influenza és az ahhoz hasonló vírusos betegségek cseppfertőzéssel – nyál útján, testváladékon keresztül – terjednek.

Sok folyadék, pihenés és 39 fok alatt gyógyítson a láz

– Ajánlott még az influenza elleni védőoltás, főként a veszélyeztetetteknek, ők teljesen ingyen kaphatják meg a vakcinát, amit a háziorvos ad be. Akik nincsenek fokozott rizikócsoportban, azokat is ingyen oltja be a háziorvosa, nekik a gyógyszertárban meg kell vásárolni a szert, ami ezer forint körüli összeg. Aki az oltás mellett dönt, még most is elmehet orvosához, akár két hétig is eltarthat a járvány terebélyesedése, addig pedig kialakul a szervezetében a védőhatás.

Crowds Line Up For H1N1 Vaccinations

Megkérdeztük a háziorvostól, hogy ha már megkapta valaki a fertőzést, mit tegyen.

– Fontos a sok folyadékbevitel és a pihenés, nem szabad terhelni a szervezetet, arra viszont ügyelni kell, hogy ne feküdjünk egész nap. A fekvés során fokozott veszélye van a szövődményes tüdőgyulladás kialakulásának. Lázat pedig csak 39 fok felett kell csillapítani, hiszen a szervezet a lázzal védekezik a kórokozók ellen. Nem szabad a gyógyító, védekező reakcióját a testünknek megállítani.

– Amennyiben szövődményes gyomor vagy bélhurut kíséri a megbetegedést, akkor diétázni is kell. Ha homlok és az arc tájékán fájdalmat érzünk vagy hátszúrást, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, de egyébként is ajánlott. Mi a normál lefolyású vírusfertőzésnél tüneti kezelést végzünk, szövődmények kialakulásakor adunk antibiotikumot – válaszolt Szebényi Attila.

(Címlapkép: galleryhip.com)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva