Módosul az adókivetés rendje

Szerző • 2020-02-27 • Hírek, Közélet Módosul az adókivetés rendje bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva249

Országosan új adónyilvántartó programot helyeztek üzembe a közelmúltban, amely ezen a tavaszon vizsgázik. A központi rendszer túlterheltsége átmenetileg időeltolódást okoz, az érintettek később kapják meg a határozatot, és természetesen a fizetési kötelezettségüknek is később kell eleget tenniük. A részletekről dr. Gocs Éva, a polgármesteri hivatal közigazgatási és hatósági irodájának vezetője és helyettese, Tasy József tájékoztatta a Városkép újságot.

Az időeltolódás a megyei jogú városokat és a fővárosi kerületi önkormányzatokat érinti. Korábban mindegyikük a saját szerverén dolgozott, most viszont a felhőalapú központi rendszerbe kerül minden adat. A feltöltés így szinte egyszerre történik, mondhatni, nagy a tolongás. Ilyenkor természetesen lelassul a folyamat. Számításunk szerint ez két, esetleg három hetet jelenthet a korábbi határidőkhöz képest, de ez természetesen nem okoz hátrányt az adózóknak. A kerületben mintegy 15 ezer határozatot kell kiküldenünk, majd ezt követően postázzuk az egyenlegértesítőket is, amiből nagyjából 45 ezer lesz.

A magányszemélyek esetében ez a gépjárműadót érinti, amelynek a befizetési határideje évek óta március 15. Most pár héttel később kell majd a csekkel a postára mennünk. Tudvalevő, hogy a kerületünkben a magánszemélyek mentesülnek a lakáscélú épület és a telek után fizetendő adó alól. A vállalkozások esetében ugyanakkor csak olyan mentesség megadására van mód, amelyet törvény állapított meg. A magánszemélyeknek ettől az évtől kezdve ráadásul a gépjárműtároló után is csak akkor kell adózniuk, ha annak területe meghaladja a 30 négyzetmétert. Eddig 16 négyzetméter volt a felső határ. Fontos viszont, hogy ezt az érintetteknek kérelmezniük kell!

További változás – ez is most vizsgázik –, hogy a címzettek elektronikus tértivevényen veszik át a küldeményt. A kézhezvétel után 15 nap áll rendelkezésre a jogorvoslatra, annak leteltével válik véglegessé a határozat, a befizetésre újabb 15 nap marad.

Akinek bármilyen további kérdése van, a hatósági osztálytól kaphat részletes választ.

Forrás: bp18.hu/Kerekes András

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva