Adventi programok itt-ott a Tomoryval

Szerző • 2015-12-27 • Hírek, Közélet Adventi programok itt-ott a Tomoryval bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1228

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény idén is több alkalommal, sokféle helyszínen tartott karácsonyi foglalkozásokat. Karácsonyi illatokat idéztünk meg fűszeres illatangyalkák készítésével, József Attila Betlehemi királyok című költeményéhez kapcsolódva lángos csillagot és életnagyságú fali betlehemet készítettünk, Ágoston Papp Mónika kerületi keramikusművész betlehemes kompozíciójával ismerkedtünk, receptcserét tartottunk.

A Darus iskola ötödik évfolyamosainak az iskolába vittük el a karácsonyi illatokat, hogy közösen készítsünk a fűszerekből a karácsonyfára akasztható illatangyalkákat, és felidéztük az adventhez kapcsolódó szokásokat. A másodikosok a Havanna utcai múzeumpedagógiai foglalkoztatóban vettek részt komplex foglalkozáson: József Attila Betlehemi királyok című versének megzenésített változatával hangolódtunk az ünnepre, fahéjra applikált lángos csillagot és életnagyságú betlehemi figurákat készítettünk kartonból.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Idén második alkalommal tartottunk adventi játszóházat a SOFI tanulóinak. Az egész délelőttös programon 109-en vettek részt. A betlehemezés szokását idéztük meg közös énekléssel, Pápai Tamás kollégánk és Teremi Tímea citerázott, Vargha Dorottya énekelt. Erre az alkalomra kiállítottuk Ágoston Papp Mónika kerületi keramikusművész kerámia betlehemét. A szent család és a háromkirályok megidézését követően az ünnepet idéző fűszerekből közösen illatangyalkákat készítettünk.

tomory02_bent

Advent utolsó előtti hétvégéjén tartottuk idei utolsó családi délutánunkat a Múzeumsarokban, ahová receptcserére invitáltuk a kerületieket. Mindenki hozott néhány bevált családi receptet, valamint több régi és modern szakácskönyvet is lapozgathattak a résztvevők, akik konyhai tapasztalatokat is cseréltek, sztorikkal fűszerezve a beszélgetést. Az újonnan szerzett recepteket saját készítésű és díszítésű füzetbe lúdtollal-tintával jegyeztük le.

tomory03_bent

A Köki Terminálon lévő kiállítóteremben is készültünk az ünnepekre. Családi nap keretében közös éneklésre, kézműves foglalkozásra invitáltuk a látogatókat. Decemberben több iskolai és óvodai csoporttal elevenítettük fel az adventi ünnepkör hagyományait, Luca-búzát ültettünk, mézeskalácsot díszítettünk és kóstoltunk, emellett különféle apró ajándékokat készítettünk karácsonyra.

szöveg: Rozgonyi Sarolta – Vargha Andrea

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva