Ady Pestszentlőrincen

Szerző • 2019-01-28 • Hírek, Közélet Ady Pestszentlőrincen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva711

Ady Endre költő, újságíró, a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja 1919. január 27-én halt meg. Ughy Attila az emlékévhez kapcsolódóan osztotta meg Facebook-oldalán Pápai Tamás László, a Tomory Lajos Múzeum munkatársának történeti írását a költő és Pestszentőrinc kapcsolatáról.

Ady Endre két évvel halála előtt, 1917 januárjában járt Pestszentlőrincen. Apósa ravatalához érkezett, amikor a Kossuth Lajos utca 152. szám alatti halottas házból kísérték utolsó útjára, a pestszentlőrinci temetőbe.
Ady Endre 1915-ben vette feleségül Boncza Bertát („Csinszkát”), hiába tiltakozott a lány apja a házasság ellen. Boncza Miklós ügyvéd, lapszerkesztő, országgyűlési képviselő volt. Betegsége súlyosbodásával, 1916 októberében költözött ki Lőrincre, a Kossuth utcába, ahol a barátnője ápolta. A házat – Boncza javaslatára – Erlesbek Kamilla még 1912-ben vásárolta. A nő naplójába feljegyezte Boncza Miklós szavait, az Adyval való viszonyról is beszámolt. Tőle tudjuk, hogy az após az esküvő után két évvel akart megbocsátani lányának, erre azonban már nem jutott lehetősége. „Szegény öreg, úgy fekszik, mint egy kibékíthetetlen király. Nemsokára szögezhetik az én koporsómat is” – mondta Ady Endre 1917. január 7-én, apósa ravatalánál, a pestszentlőrinci Kossuth Lajos utcában.
És alig több mint két év múlva, 1919. január 29-én már az ő sírjánál mondott beszédet Haypál Benő református lelkész, aki annak idején Boncza Miklóst is elbúcsúztatta a pestszentlőrinci temetőben.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva