Ajándékcsomagot kapnak a helytörténeti vetélkedő legjobb osztályai

Szerző • 2018-03-05 • Hírek, Közélet Ajándékcsomagot kapnak a helytörténeti vetélkedő legjobb osztályai bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva541

A Tomory Lajos Múzeum 2015 őszén indította útjára „A város közepe – a pestszentlőrinci Kossuth tér” című vándorkiállításához kapcsolódó vetélkedőjét. Az iskolákba „házhoz vitt” programban 2017-ben 5 iskola 44 osztálya, összesen 898 tanulója vett részt. 2018-ban az iskolák legjobb eredményt elért osztályait az önkormányzat jóvoltából egy-egy „bulicsomaggal” jutalmazzuk meg. A bulicsomagot, azaz a közösen elvégzett munkáért járó elismerést 5 osztály összesen 179 diákja kapja meg 2017-es teljesítménye alapján.

2018. március 1-én, csütörtökön 11 órakor az egyik résztvevő, az Eötvös Loránd Általános Iskola nyertes osztályának személyesen Galgóczy Zoltán alpolgármester adta át az ajándékcsomagot. Ez volt a 2017-es forduló ünnepélyes zárása.

A vetélkedő célja, hogy a kerületi diákok játékosan, érdekes feladatokon keresztül, önállóan, de egymást segítve dolgozzák fel a 14 tablóból álló vándorkiállítást, s így ismerkedjenek lakóhelyükkel.

A tablókiállításhoz három különböző feladatlapot dolgoztunk ki (alsósoknak, 5-6. osztályosoknak, 7-8. osztályosoknak), amelyeket a diákok csoportmunkában oldottak meg. A feladatlapok a felfedezést helyezik a középpontba, ugyanis a válaszokat a gyerekek a tablókon találhatják meg. Így miközben keresgélnek, észrevétlenül elmélyednek a kerület történetében, földrajzában, megismerkednek a Kossuth tér környékének nevezetes és fontos épületeivel, a park szobraival és emlékműveivel. A feladatok több tantárgyi területhez is kapcsolódnak a helytörténeten túl, például a matematikához és a vizuális kultúrához, Sőt tabletet használva a kiállításhoz készült online felületen is kell helyszíneket keresniük a gyerekeknek.

A mostani díjátadással nem zárul le a vetélkedő, 2018-ban is további iskolákba visszük el és jutalmazzuk a legjobb eredményt elért osztályokat.

Bukszár Zsanett, múzeumpedagógus

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva