Akár adsz, akár veszel, jót teszel!

Szerző • 2014-07-03 • Család, Egyéb, Hírek Akár adsz, akár veszel, jót teszel! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3667

Mindenképpen az intelligens társadalombarát lomtalanítás új eszköze lehet a 18. kerületben is üzemelő adománybolt. A merőben új koncepció alapján megvalósult Charity Shop idén áprilisban nyílt az Üllői út 429. szám alatt. A Cseriti-adományhálónak üzletében bárki ad vagy vesz, mindenképpen jót tesz embertársaival.

A CSERITI a jótékonyság új dimenziója. A vállalkozás központi eleme az (angolszász charity shophoz hasonlóan) a tárgyadományokat nonprofit modellben árusító üzlet, illetve hálózat. Az angolszász országok még évtizedekkel ezelőtt, a második világháborúban a Vöröskereszttel együttműködve dolgozták ki az intézményesített adományozás közösségi modelljét, a közkedvelt Charity Shop hálózatok formájában, ami azóta már világszerte elterjedt.

20140415_133045

Bárki a rég megunt, de jó minőségű tárgyait leadhatja az adományboltban a helyett, hogy kidobná. Ezáltal maguk a kidobásra ítélt tárgyak is újrafelhasználásra kerülnek. Bútorokat, ruhaneműket, háztartási eszközöket, illetve bármilyen használható, de fölöslegessé vált tárgyat szívesen várnak a bolt üzemeltetői. Az sem baj, ha szükséges kisebb javításokat is el kell végezni rajtuk. Az ebből befolyt összegeket pedig innovatív foglalkoztatásra és munkahelyteremtésre, funkcionális újrahasznosításra, vagy rászorulók mindennapi támogatására fordítják.

20140415_133014

Sáhy Gábor az üzlet üzemeltetője hozzátette: „Az adománybolt központi gondolata és célja a segítés. A rendszer és a bolthálózat működésének a lényege egyszerű: az adományozni vágyók behozzák, és eladásra ajánlják fel megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő személyes használati tárgyakat, amit az üzlet vevőköre kedvező áron, valós érték alatt vásárolhatnak meg. Pl. egy működő jó állapotú mosógéphez akár már 10 ezer Ft-ért is hozzá lehet jutni. Bár még kísérleti jelleggel, de mondhatom, hogy eddig nagy sikerrel zajlik a vállalkozás. Adományboltunkba a hajcsattól a bútorig bezáróan már sok minden gazdát cserélt. A magyar piacon elsők vagyunk, akik ebbe a vállalkozásba belevágtak. Nagyon reméljük, hogy az adományozók és a vevők örömein túl a hátrányos helyzetű embereknek is egyre több munkahelyet tudunk a jövőben teremteni. A CSERITI a közösségi jótékonyság, a felelős gondoskodás márkája.”

20140415_123050

Csomó Tamás alpolgármester a 18. kerületi bolt megnyitóján nagy örömét fejezte ki, hogy egy ilyen karitatív, közösséget szolgáló kezdeményezés indulhat a kerületben. „A mai világban, ahol a szegénység különböző foka igen nagy társadalmi réteget érint, nagy segítség egy ilyen kezdeményezés. Sokan vannak, akik bár nem számítanak nincstelennek, arra azonban kevés a pénzük, hogy például iskolakezdéskor meg tudják venni a gyerekeknek az íróasztalt, táskát és egyéb szükséges holmikat. Nekik sokat jelent, hogy mások adományai révén a Cseriti Adományboltban jó minőségű termékekhez juthatnak, elérhető áron.”

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva