Akárcsak az ENSZ-ben

Szerző • 2017-03-20 • Hírek Akárcsak az ENSZ-ben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva731

Tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Karinthy Frigyes Gimnázium március 8–10. között az ENSZ-modell konferenciát (KarMUN – Karinthy Model United Nations).

A résztvevők nyolc magyar iskolából, valamint tizenhárom külföldi ország állami, illetve nemzetközi iskoláiból érkeztek, többek között amerikai, görög, horvát, lenyel, német, szlovák, török, ukrán nemzetiségű 14–19 éves fiatalok.

A konferencia igazi kihívása az, hogy a diákoknak nem a saját országuk, hanem egy másik ország álláspontjait, érvrendszerét kell képviselniük, ráadásul angol nyelven. Ez a koncepció alkalmat ad egy másik nemzet megismerésére, megértésére és a rugalmasság gyakorlására is. Az együttgondolkodás, az értő és sokoldalú kommunikáció adja az ENSZ-modell konferenciák igazi értékét.

A fenntartható fejlődésért

A megnyitó ünnepséget évek óta a Parlament felsőházi termében tartják, országgyűlési képviselők részvételével, a társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális, politikai élet kiemelkedő személyiségeinek előadásaival.

Az idén az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) képviseletében Ariella Glinni, Erdős André volt ENSZ-nagykövet, Kucsák László országgyűlési képviselő, Galgóczy Zoltán alpolgármester, Hutai László, a Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatója és Volom András, Magyarország első ENSZ-ifjúsági küldöttje mondott beszédet.

A további két napon az ENSZ tényleges bizottságainak munkáját modellező üléseken folyt a munka. Az idén a fenntartható fejlődés volt a téma. A program 17 pontját az ENSZ 2015-ben publikálta, és a célok megvalósítását 2030-ra tűzte ki.

Az olasz származású Ha Joon Lee Athénból, egy nemzetiségi iskolából érkezett. – Harmadik alkalommal vettem részt a KarMUN-rendezvényen. Nagyon tetszett a program, különösen az esti összejövetelek, ahol megismerkedhettünk egymással – mesélte. – Az egész eseménynek nagyon jó „összezáró” hatása volt, számos külföldi barátra tehettünk szert. Ezúttal Oroszországot képviseltem. Szó esett a biológiai hadviselésről, ami elég szerteágazó és izgalmas téma, illetve a Csendes-óceánt érintő környezetvédelmi problémákról is, amelyekről eltérő az egyes országok véleménye.

A világ komoly dolgai

A Németországból érkező Bettina Hanisch Kanadát képviselte a konferencián.

Nagyon fejlett ország, és a legtöbb problémát nagyon jól kezelik – mondta Bettina. – A vitatémánk a fejlődő országokban tapasztalható gyakori emberrablás volt. Nekem a nyitóceremónia tetszett a legjobban, mert nagyon menő, hogy beengedtek minket a Parlamentbe, ahol a magyar miniszterek tárgyalnak. Ráadásul nagyon szép az épület.
Hu-Yang Bálintot, a Karinthy gimnázium diákját Franciaország „delegálta”.

Az ENSZ-modell
Az ENSZ-modell (Model United Nations) program azt a célt tűzte maga elé, hogy olyan fórumot teremtsen a világ diákjai számára, ahol gondolatokat cserélhetnek az aktuális nemzetközi problémákról, háborúról és békéről, klímaváltozásról és környezetszennyezésről, kultúráról és oktatásról, azaz a jövőre is ható globális kérdésekről. Eközben a fiatalok elsajátíthatják a diplomácia alapjait, és fejleszthetik a vitakultúrájukat – mindezt angol nyelven.

Az ülések izgalmasak voltak, és közelebbről is meg tudtunk ismerkedni egymással a bizottságban. A világ nagyhatalmainak együttműködését próbáltuk elérni a szíriai polgárháborúval kapcsolatban. Tetszett a konferencia, és az is elképzelhető, hogy a jövőben hasonló dologgal fogok foglalkozni.

A szintén karinthys Molnár Dorina volt az idei KarMUN-on az ENSZ főtitkárhelyettese:
Ez a negyedik KarMUN, amin részt veszek különböző pozíciókban, de külföldi MUN-okon is voltam már. Szerintem zseniális ötlet, hogy a felnövekvő generációt, azaz minket bevonnak „a világ komoly dolgaiba”, mindezt izgalmasan, érdekesen. Ráadásul a KarMUN minden évben nagyon sok új élményt, külföldi és hazai barátot hoz.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva