Aki fényképészként lett a természet szerelmese

Szerző • 2015-02-10 • Hírek, Közélet Aki fényképészként lett a természet szerelmese bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1467

Egy különleges tárlat nyílt a Városháza Galériában, hiszen a Kondor Béla Közösségi Ház munkatársának, Ravasz Balázsnak a fotói kerültek ki a falakra. A természetfotóssal a tovabb18.hu is beszélgetett.

A Kondor ifjúsági referense 1982-ben született és már 10 éve fotózza a természetet, melynek a terméséből kiállítás is nyílt a Városháza Galériában február 9-én. A tárlat február 20-ig tekinthető meg. A tovabb18.hu az alkotót a fotózás rejtelmeiről faggatta.

Azt írja a Facebookon, hogy 10 éve döntött úgy, hogy tudatosan fog fotózni, terepre járni. Mit jelent ez pontosan? Mi volt ez a döntés?

– A természetfotósok története általában úgy kezdődik, hogy először volt a természetszeretet, a túrázás, esetleg madarászás, stb., és utána került a kezükbe fényképezőgép, és így lettek végül fotósok. Nálam ez éppen fordítva történt.

Egészen korán, már középiskolás koromban (a kerületi Hunyadi Mátyás Gimnáziumba jártam) elkezdtünk filmezni, fotózni dr. Grünvald Máriával, a Felnőttek Gimnáziuma jelenlegi igazgatójával, aki akkoriban a Hunyadi gimiben tanított. Ez az érdeklődés vezetett odáig, hogy a főiskola alatt először operatőrként kezdtem dolgozni kisebb tévécsatornáknál, később a fotózás felé fordultam.

ravasz05_benmt

Amikor valaki fotózik, előbb-utóbb eljut a növények fényképezéséig, ha máshogy nem is, a kerti virágokig mindenképp. Nekem ez a terület tetszett meg leginkább, és elkezdtem érdeklődni a vadon élő növények és rovarok iránt. Akkor tudtam meg, hogy amibe belekóstoltam, az maga a természetfotózás. Ekkor kezdődött minden. Szóval nálam előbb volt a képalkotás és a technika ismerete, szeretete, és azután fedeztem föl a természetet, melynek azóta is rabja és természetesen megrögzött védője is vagyok.

Mi volt az a munka, amit már tudatosan alkotott?

– Innentől kezdődött a “tudatos természetfotózás”. Azért hívom tudatosnak, mert minden fotós fényképez növényeket vagy állatokat olykor-olykor, de azok mégsem lesznek valódi természetfotók. Itt nagyon komoly kritériumok vannak. A növény vagy állat vadon élő kell, hogy legyen, természetes környezetében kell készíteni róla a képet, és ezeken kívül, mint fotó is meg kell, hogy állja a helyét, mind fények, mind kompozíció tekintetében, és esztétikai szempontból is. Éppen ezért a természetfotó különleges helyet tölt be (vagy inkább kellene, hogy betöltsön) a fotóművészeten belül, hiszen művészet és tudomány találkozásáról beszélünk.

A művészi képalkotáson túl elengedhetetlen hozzá a természettudományos ismeret, hogy az adott élőlény hol található, mikor lehet róla a legideálisabb körülmények között felvételt készíteni, ha állat, akkor hogy fog viselkedni, milyen az életritmusa, stb.

ravasz04_bent

Szóval kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a döntés megszületése után minden alkalom, amit terepen töltöttem, valamilyen szinten tudatos döntés, tervezés, előkészítés eredménye volt. A természetfotóban nagyon ritka az olyan eset, amikor valaki véletlenül lefotóz valamit, és az minden szempontból megfelel a jó kép kritériumainak.

Van-e kedvenc témája, helyszíne a természeten belül?

– Mint az eddigiekből is látszik, kedvenc témám a növények és rovarok közeli (úgynevezett makró tartományú) fotózása, itt van a leginkább lehetőség és idő a fényhatások, kompozíciós elemek kitalálására, megalkotására. Ezeknél a témáknál általában nem kell sietni, nyugodtan, elmélyülten lehet alkotni. Valószínűleg a habitusomnak is ez a legmegfelelőbb terület, ezért szeretem annyira. Ezeken kívül szeretem még a tájképeket és az elvont (absztrakt) kompozíciókat, összességében a művészibb irányt, szemben például az akciófotózással (madarak, emlősök, stb.), ahol inkább a történéseken és a technikai bravúrokon van a hangsúly. Ilyen témákat sokkal ritkábban fotózok, bár néha azért előfordul, különösen akkor, ha egy ezen a területen mozgó kolléga meghív fotózni.

ravasz03_bent

– A Sly Studio vezetője is. Röviden bemutatná ezt a projektet?

– A természetfotózásban és az operatőri munkám során szerzett tapasztalatokból kiindulva, 2008 óta fotós-filmes vállalkozást vezetek, Sly Studio néven. Kollégáimmal a szakma szinte minden területén tevékenykedünk, forgatunk reklámfilmeket és videóklippeket, megörökítünk céges eseményeket, de fotózunk esküvőt, modellt, ételt, családot, épületbelsőt, bármit, amit a megrendelő kíván.

A Kondor Béla Közösségi Házban dolgozik. Milyen a viszonya a közösségi kultúrához és ezen belül mit gondol a 18. kerület jövőjét, lehetőségeit illetően e területen belül?

– Amióta én emlékszem, kerületünkben a kulturális élet mindig is pezsgő és színes volt, és ennek a “pezsgésnek” egyik megvalósítója a Kondor Béla Közösségi Ház. Nagyon sok kiállítást, színházi- és műsoros estet, klub jellegű rendezvényt szervezünk, illetve szerveznek a kolléganőim, mivel én ugyan a házban dolgozom, de a kerület ifjúsági referenseként legtöbbet a saját szakterületemmel foglalkozok.

ravasz02_bent

Ami a fiatalokat illeti összességében elmondható, hogy évről-évre egyre inkább le vannak terhelve, egyre több iskolai órán, különórán, fakultáción, tanfolyamon, felvételi előkészítőn vesznek részt. Emiatt egyre kevésbé tudnak részt venni a közösségi életben, a kulturális programokon, így a mozgósításuk, motiválásuk egyre nehezebb. Éppen ezért viszont nagyobb sikerélményt jelent egy-egy jól megvalósított, a fiatalok körében is népszerű program.

Természetesen vannak népszerű területek, amelyekkel ma is könnyen meg lehet szólítani a fiatalokat, ilyenek például a környezetvédelmi programok, a tehetségkutató versenyek, a nemzetközi táborok. A mi feladatunk az, hogy ezekre az igényekre reagálva, igényes, tartalmas programokat nyújtsunk nekik.

Mit vár a következő 10 évtől?

A jövőben azt szeretném elérni, hogy a Sly Studio az egyik legsikeresebb és legtöbbet foglalkoztatott stúdió legyen. Mindemellett természetesen szeretnék sokat természetfotózni, és a korábban elkezdett projektjeimet befejezni, illetve a hazai és nemzetközi pályázatokon sikereket elérni.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva