Amatőr színjátszók és filmesek

Szerző • 2018-06-07 • Hírek, Kultúra Amatőr színjátszók és filmesek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva676

Három napig fesztiváloztak az amatőr színjátszók és filmesek a Rózsa Művelődési Házban május 31. és június 2 között. Az ország legkülönbözőbb területéről érkeztek a kis művészek, hogy bemutassák tehetségüket színdarabokban, filmekben.

A színház- és filmrajongók kiélhették magukat a háromnapos rangos rendezvényen, hiszen az országos 23. Amatőr Színjátszó Fesztiválon és a 20. Diákfilm Fesztiválon, annyi jó produkciót, illetve alkotást láthattak, hogy bizonyára sokak ízlésével találkozott. Egymás után, tíz-húsz percenként változott a színpadkép két napon keresztül, olyan sok városból, faluból érkeztek a diák színjátszók. Volt itt Ludas Matyi, Emmike nem semmike, Későkása, Dallamdominó, de Aranykarkötő, Büntény Kft. és Rakoncátlan lángocska is.

Mielőtt a tehetséges kis színészek színpadra léptek volna, az ötlet- és házigazda, a Pestszentlőrinc Pestszentimerei Felnőttek Gimnáziumának igazgatója, dr. Grünvald Mária köszöntötte a részt vevőket, majd Galgóczy Zoltán alpolgármester nyitotta meg a háromnapos fesztivált.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már több mint két évtizede adhatunk helyet ennek az időközben rangossá vált rendezvénynek, köszönhető ez dr. Grünvald Máriának, aki annak idején engem is tanított a Steinmetz gimnáziumban – mondta. – Történelem-filozófia tanárként mindig is rajongott a színházért és a moziért, ez a művészet iránti szeretet hívta elő mindkét fesztivált. Jó érzés, hogy ma már az ország minden részéből jönnek az amatőr alkotók, jövőre is gyertek, várunk benneteket.

Aztán felgördült a függöny és jöttek a kis színdarabok és jelenetek két napon át, a filmeket pedig egy napig vetítették. Az önkormányzat továbbra is támogatja mindkét országos fesztivált. A zsűri elnöke, a kerületünkből elszármazott író, Dóka Péter volt, akinek Későkása novellájából született színdarabot a Kastélydombi Általános Iskola tanulói adtak elő.

Milyen érzés volt viszont látni novelláját színpadon? – kérdeztem az írótól.

Érdekes, tetszett – válaszolta. – Nagy meglepetés volt a számomra, de aranyosan játszották a gyerekek. Köszönöm.

A legjobb adaptációért járó Ezüst pillangó díjat kapta a produkció, míg ugyan csak ennek az iskolának egy másik színjátszó csoportja által előadott, Lipták Gábor: Aranyhíd című színdarabja a legjobb díszletért kapott Ezüst fa díjat. A kerületi Felnőttek Gimnáziumának előadása, a Buszmegálló, a legjobb kiselőadás Ezüst tölgy díjat nyerte. Szintén e gimnázium kötelékében készült két film, a Den Helder és az Érettségitalálkozó című, Aguda Erik, illetve Képe Szilvia alkotása Ezüst levél, illetve Ezüst kulcs díjazásban részesült.

bp18.hu, T.L.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva