Amire a fogadóórán nem maradt idő… – Ughy Attila válaszai a lakossági kérdésekre

Szerző • 2019-04-01 • Hírek, Közélet Amire a fogadóórán nem maradt idő… – Ughy Attila válaszai a lakossági kérdésekre bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva879

Ughy Attila rendszeresen online fogadóórát tart a Facebook-oldalán. Legutóbb március 6-án látta vendégül a kerületieket a polgármester; a kétórás online beszélgetésen nagyon sok témát érintettek az érdeklődők, több tucat kérdést sikerült megválaszolni. Ughy Attila most elküldte szerkesztőségünkbe azokat a válaszait, amire az ankénton nem jutott idő. Egyúttal minden kerületi polgárt arra biztatunk, hogy látogasson el a következő polgármesteri online fogadóórára április 3-án, 15 és 17 óra között!

A kerületiek kérdéseit változtatás nélkül, némi helyesírási korrekcióval tesszük közzé a Facebook-profiljukon megjelölt névvel:

P Sz PalSzauer
A Pestszentimre Vasút utcában az előző önkormányzat összefüggő árokvonalat épített, melynek részeit “szikkasztó” jelzővel jelölte meg. A tapasztalatok alapján 15-18 évenként jelentkezik olyan intenzív zápor a térségünkben, amely az utca alsó ingatlanait elönti. A szakszerűtlen árokvonal egyenesen ide vezeti az összes felgyülemlett csapadékvizet, mivel a megfogó gátak nem lettek beléjük építve… Nos, a kérdésem az, hogy volna-e mód a szikkasztó gátak kiépítésére? Ez természetesen (amíg nincs özönvíz) nem sürgős probléma, de ha megépülne, az megnyugtató lenne. Köszönöm szíves türelmét !

Valóban található a Vasút utcában egy összefüggő árok, ám az Ön által említett problémáról eddig nem érkezett felénk jelzés. Kérem, a pontos helyszínt és adatokat megadva jelentse be kérését a Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt.-hez, akik kivizsgálják bejelentését. Szikkasztógát kialakítását azonban csak kiemelten indokolt esetben kivitelezzük.

Katy Veres
Nem csak a Gloriett ltp. hanyagolják, a Lakatos Mikszáth és környéke koszos, szemetes ilyen elhanyagolt mint a tavalyi és idei év, eddig meg sosem volt

Az említett lakótelepeken a szemétszedési és a zöldfelület rendezési feladatokat körforgásos rendszerben a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai végzik folyamatosan. Minden ilyen esetben amikor ezt észleli, kérem a pontos helyszín megjelölésével jelezze észrevételét a Városgazda ügyfélszolgálatán a 06-1/297-0799-es telefonszámon, hogy a kollégák intézkedni tudjanak.

Marika Molnár
Kedves Ughy Attila! Szeretném megkérdezni, hogy a tavaly megígért játszóteret mikor csináljak meg? A beton tömbök életveszélyesek, helyette jó lenne egy pár padot tenni. Ne várjuk meg hogy baleset legyen. Havanna1-13-ig lévő játszótérről van szó. Köszönöm, és várom a válaszát!

A Városgazda18 Zrt. 2018.05.01-08.31. között játszótér felmérési kérdőívet tett közzé a kerületi lakók számára, így a lakosság saját véleményével segíthette a felújítási programot. A kitöltött kérdőívek alapján összegyűjtöttük mely játszóterek felújítását szeretnék a lakók. Az 56 db játszóterünkből 42-re voltak javaslataik. Ezek alapján állítottuk össze a felújítási tervet, amely ebben az évben fog indulni. Kísérje figyelemmel facebook oldalamat vagy hivatalos csatornáinkat, amelyen minden részletet nyilvánosságra hozunk.

Gyimesi Piroska Jonasne
Tisztelt Polgármester úr! Örömmel látom a beültetett kis fákat Havanna lakótelepen!Kérdésem; a Csontváry u. 25-37-ig kiszáradt fákat pótoljak-e? Nyáron locsolják-e vagy kiszártadnak a 35 fokos melegben?

Jómagam és kerületünk teljes vezetése elkötelezett a kerület zöldfelületeinek védelme és gyarapítása érdekében. A fákat gondozzuk és felügyeljük, szakembereink folyamatosan felmérik a szükséges pótlásokat, illetve ültetési lehetőségeket. Ezen kívül minden évben kiírjuk az “Ültess egy fát” programunkat, amely keretén belül minden kerületi lakosunk vagy lakóközösség is benyújthatja a közterületre vonatkozó saját faültetési igényét. Amennyiben Önök is igénybe szeretnék venni ezt a programunkat a jelentkezési lappal, és beadási határidővel kapcsolatosan az Önkormányzatunk ügyfélszolgálatán és honlapunkon érdeklődhet.

Kati István
Több kerületben a 70 éven felüli emberek kapnak meghatározott mennyiségű ingyenes uszoda használatot. Itt nem lehetne ilyen kedvezmény?

Jelenleg nyugdíjas kedvezményeket biztosítunk, de idén újra elérhető a „Lendületbe hozzuk” sportprogramunk is, amelyet lakcímkártyával rendelkező kerületi lakosok ingyenesen vehetnek igénybe. Számos programlehetőség közül választható a felnőtt úszásoktatás lehetősége is. Kérjük érdeklődjön az alábbi elérhetőségen, mert előzetes bejelentkezés szükséges (Információ: 06 20 23 23 823).

Mária Gyácsékné
T. Polgármester úr! A Csontváry u. 46. előtt van néhány lépcső ami 93-as busz megállója felé van. Miért nem takarítják sohasem el onnan a faleveleket. Idős emberek járnak ott, nem lehet még kapaszkodva sem felmenni rajta.

Köszönöm észrevételét! A Csontváry utcában a zöldfelületek és a járófelületek tisztítását a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai körforgásszerűen, folyamatosan végzik. Kérésére természetesen intézkedtem az Ön által írt konkrét helyszín letakarításáról, amely idő közben el is készült.

Csaba Bagi
Tisztelt polgármester úr! A Bója utcában hosszú évek óta járhatatlan az úttest és a gyalogos járda. Még egy ilyen elhanyagolt útszakasz nincs a környéken.

Valóban a Bója utca a Ganz-kertváros utcáihoz képest elég keskeny utca, amely jelentős átmenő forgalmat bonyolít le. Éppen ezért a közeljövőben tervezzük azt, hogy jó néhány utca javítását megkezdjük, és reméljük, hogy rövid időn belül ebben az utcában is megoldódik ez a probléma.

Klug Istvan
Vajon az Üllői úton hány kamera van, mert nem tudjak azonosítani, és fülön csípni azokat az önjelölt festőművészeket, akik végig fújják az épületek homlokzatát!? Szinte nincs ház, amin nem látni falfirkákat!

A kerületben folyamatosan bővítjük a térfigyelő kamerák számát. A Béke téren van telepített kameránk jelenleg is, és a Rendőrkapitányság mellé a Haladás –Üllői út, az Üllői út – Margó Tivadar utca és a Üllői út – Bartók Lajos u. kereszteződésbe is a nyár folyamán tervezünk további kamerákat kihelyezni, ahogy a későbbiekben az Üllői út – Thököly út kereszteződése is.

Zita Szépfyné
Köszönöm. Továbbra is érdekelne, hogy mi, földi halandók is igénybe vehetjük-e ezt a csarnokot? Csak egyesületi sportoknak ad otthont? Vagy ez is lehetne olyasmi, ami kicsit közösségibb. Vagy ha ez csak szakmai, akkor nem kaphatnánk-e valami klassz közösségi teret, mert lenne igény valami újra, még akkor is, ha a PIK szépen megújult itt pár éve

A Budapest Airport Aréna egy több funkciót – köztük sport- és közösségi célú rendeltetést – ellátó létesítmény lesz. A kézilabdasporton túl multifunkciós terem, továbbá változó létszámú közösségi események megtartására alkalmas helyiségek is létesülnek. Ennek eredményeként a régi sportcsarnokhoz képest – mely igen intenzív kihasználtsággal rendelkezett – bővebb és nagyobb kapacitással rendelkező új létesítmény jön létre. A megújult sporttelepeink új közösségi használatáról – amely április elején indul – rövidesen részletes táblázatot fogunk közzé tenni.

Bekasi Valeria
Mikor lesz végre tiszta Lőrinc? szemetes kosarakkal ellátva az Üllői út, Piac környéke? Gulner iskola utáni Bányató ami feltöltött, de szemétlerakodóként működik? Úgy ámblokk. mert kutyás létemre hordozom a végterméket órákig, ha nem vagyok ép a Lakatoson. Ott igen, ott rend van!

A Lőrinci piac és a hozzá kapcsolódó parkoló magántársaság üzemeltetésében van. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy kötelezzük az üzemben tartót a rend fenntartására. A piac közvetlen közelében az Üllői út- Haladás u.-Balassa utcai park kivitelezési munkái befejeződtek, a beruházás során pedig új szemetesek is kihelyezésre kerültek. Kérem, amennyiben ezek után is további észrevétele lenne, mindenképpen keresse ügyfélszolgálati irodánkat.

Zoltan Rizmayer
Engem mindig piszkálnak különböző trollok, hogy nem pontosan idézek, ezért most kimásoltam, és szeretném tudni, a kerületi jelenlegi vezetésének tudomása szerint mi az igaz ezekből az útfelújítások kapcsán: “Karácsony felvállalja a 18. kerület kéréseit.
Négy éves késésben van a Béke tér átépítése és a megígért új 50-es villamosok forgalomba állítása. Elakadt a 42-es villamos Havanna-Szent Lőrinc-Gloriett lakótelepekre való bevezetése. De politikai akarat hiányában nem kezdődik el a Nagykőrösi, a Gyömrői és az Üllői utak felújítása sem.
– Hosszú hiánylistával érkeztünk Karácsony Gergely főpolgármester jelölthöz a 18. kerület sokakat érintő közlekedési problémáival. A munkaértekezlet során megállapodásra jutottunk, hogy a Kerületünk jogos fejlesztési igényeit a nyár folyamán írásos megállapodásban is rögzítjük – mondta Szaniszló Sándor, ellenzéki polgármester jelölt.”

A Béke tér felújítására már többször kiírták a közbeszerzési eljárást, amely sajnálatos módon eddig a Vállalkozók részéről történő érvényes ajánlat hiányában eredménytelennek bizonyult. Az új eljárás ajánlattételi szakaszban van, és a tenderbontást április első hetére prognosztizálja a kiíró.
Az új alacsony padlós 50-es villamosok forgalomba állításához viszont a peronok átalakítását el kell végezni, amely peronok átalakítási tervezése és engedélyezése folyamatban van. Az új villamosok 2019 harmadik negyedévében érkeznek az országba, ezek után folyamatosan helyezik őket forgalomba.

Bakos Paulovits Erzsébet
Többször kértük, hogy az Ipacsfa utcánál legyen egy busz beálló!! Egymásra mutogatnak a BKK-val!!

Kedves Erzsébet, kérem pontosítsa mire is gondol, mert az Ipacsfa utcánál több megálló is van. (36, 198, 194b, 194 busz is járnak). Jogszabály szerint minden buszváró kialakítása fővárosi önkormányzati feladat.

Kati István
A Mikszáth utcában nagyon kevés a parkolóhely, esetleg korlátozni kellene, hogy egy család 2 parkolóhelynél többet ne foglalhasson el, mert van, aki 3 kocsi helyet foglal, másoknak meg a Takarékszövetkezet előtt kell parkolni. Megköszönném a választ!

A Kresz szabályait betartva a közterületet mindenki használatba veheti. Egyetlen jogilag kivitelezhető megoldás a fizető parkolás bevezetése lenne, amelyet a környéken élők bizonyosan nem támogatnának.

Zoltán Berki
Lesznek valaha normális utak, utcák a kerületben? Gondolok pl. a Halomi útra, a Királyhágó mentesítő útjára, a Somlókert utcára. De sorolhatnám napestig.

Azok az utak, amelyeken közösségi közlekedés bonyolódik, annak az útnak a kezelője nem a kerületi önkormányzat (Halomi út, Üllői út, Nefelejcs utca, Nagykőrösi út, stb.). Ilyen formában az utak felújítását sem tudja elvégezni. A mellékutcák esetében a kerületi önkormányzat a tulajdonos és ő végzi ezt a munkát. Ennek keretében csak a tavalyi esztendőben több mint 100 millió forint értékben javítottunk utakat (Teleki utca, Tű utca, Vörösmarty utca, stb.). Ezen kívül számtalan kezeletlen, illetve szilárd burkolattal el nem látott útszakasz felújításába fogtunk bele. Az elmúlt 5 évben több mint 42 km utat újítottunk fel.

Györgyi Mészáros
Kedves Polgármester Úr! Köszönöm a válaszát, habár az egyik kérdésemre kaptam csak meg Öntől a választ. Amire már is rákérdeznék, “Gloriett ltp. parkolási problémái” hogy mikorra várható a vizsgálat eredménye?

A lakótelep több részére a parkoló helyek jobb kihasználtsága érdekében parkolóhely felfestését tervezzük a V18 Zrt bevonásával. A Napraforgó Óvoda előtti területre pedig további parkolóhelyek kialakítását szeretnénk megvalósítani.

Emília Izsák
Tisztelt Polgármester Úr! A Nagybánya utcai és a Lakatos utca végén lévő vasúti átjáróknál évek óta nem működnek a liftek. Tudom, hogy a MÁV-hoz tartozik, de a kerület lakóinak az életét nyomorítják a szó szoros értelmében. Akinek nem jó a lába vagy már idősebb és az ízületek fájnak, a kismamák babakocsival, egyszóval használhatatlan. Ha nem képesek működő liftet csinálni, vissza kell állítani a régi átjárót. Normális ember úgysem megy a vonat alá, mivel a vonat minden átjárónál dudál. A koszról már nem is beszélek. A repülőtéri átjáró a turisták szemében lejáratja Magyarországot. Ezen nem ártana elgondolkozni. Kérem intézkedését! Ha aláírást kell gyűjteni hozzá, szívesen segítek.

Sajnos egyetlen felüljáró üzemeltetésében sem vesz részt az önkormányzat, habár több alkalommal tettünk kísérletet arra, hogy a MÁV ezeknek az átjáróknak az üzemeltetését kerületi önkormányzatra bízza szerződéses formában. Azért, hogy a környéken élők és a létesítmény használói nagyobb utazási komfortban részesüljenek. Információink szerint még az idei évben a Ferihegy 1. vasúti megállóhely teljes felújítása elindul, beleértve a személyfelvonókat is.

Csaba Bagi
Tisztelt polgármester úr. A Bója utcában hosszú évek óta járhatatlan az úttest és a gyalogos járda. Még egy ilyen elhanyagolt útszakasz nincs a környéken.

Az önkormányzat az útépítési terveket már elkészítette a Bója utca felújítására is. A projekt megvalósítása a szükséges pénzügyi források előteremtése után – amelyen dolgozunk – azonnal lehetségessé válik.

Tamás Kovács
Tisztelt Polgármester Úr! A Nagybánya utcában olyan mértékben megnőtt a BKV buszforgalom, hogy az már a zaj és a rázkódás miatt elviselhetetlenné vált. A helyzetet még az is rontja, hogy az út állapota is egyre romlik, a nagy kátyúkban a nehéz buszok hatalmasakat zöttyennek, miközben a bútorok mozognak, a csillár remeg, mintha fölrengés lenne. Nem tudom, hogy egyáltalán indokolt-e 3 különböző számú ilyen nehéz gázüzemű busz ilyen sűrű közlekedtetése egy ilyen kis, szinte mellékutcában?

A buszjárat viszonylatok sűrűségét a BKV Zrt. határozza meg az utasforgalomnak megfelelő optimális kihasználtság mellett. Az útpálya burkolatának hibáit továbbítottuk a közút kezelője, a Budapest Közút Zrt. felé és kértük, hogy a probléma megszüntetésére a szükséges intézkedéseket mielőbb tegyék meg.

Magda Szabó
Tisztelt polgármester úr! A Ráday Gedeon utcában összetákolt bódék csúfítják az utca arculatát. Abban az utcában lakok, és az arrafelé járó embereket nem szép látvány fogadja. Tervezhetnek azokra a helyekre fizetős parkolókat! Tisztelettel egy fideszes állampolgár !

A Ráday Gedeon utcában található bódésor többségi tulajdonosa nem az önkormányzat. Így minden erőfeszítésünk egyelőre meddő volt a terület rendezésére, de nem adjuk fel.

Brigitta Bikás
Én azt szeretném kérdezni, hogy a Lakatos lakótelepen és környékén, pl. Büdi-tó, és a játszótér, mikor lesznek végre megtisztítva a drogosoktól. Jön a jó idő, félve engedjük ki gyerekeinket!

Kérését a rendőrkapitány úrnak továbbítottuk, az érkező válaszig kérjük türelmét.

Krisztina Német
Tisztelt polgármester úr! A gyerekeiket egyedül nevelő szülőknek milyen segítsége van lakás ügyben?14 éve pályázok lakásra sőt, voltam olyan helyzetben is, hogy nem tudtam hova menni miután megszűnt az albérlet, de krízislakásra sem voltam jogosult, mert nem az utcán voltunk. Két éve én takarítom a Havanna 29-43-as sort tudom, látom, mi megy ott. Mi kell ahhoz, hogy egyedül állóként 3 gyerekekkel ne a 8. helyen végezzek? Előre is köszönöm válaszát!

Lakáskérdéssel egy szakmai bizottság foglalkozik, ők tárgyalják, amelynek a felügyeletét a témáért felelős Dömötör István alpolgármester látja el, így kérjük hozzá forduljanak bizalommal.

József Koós
Az állítólag kertvárosi Lőrincen miért engedélyezik olyan “egy családi házas” telkekre (átlagos telekméret 550 nm) több lakásos “emeletes lóistálló” szerű házak építését, amelyeknek aztán jóformán semmi kertjük nincs? Az ilyen házakban lakóknak az autóik meg jobb híján vagy a szűk mellékutcákban parkolnak, ezzel leszűkítve az amúgy is szűk úttestet, vagy ráállnak az un. “úszótelkekre”, ezáltal kiölve az ottani növényzetet? Akkor mitől lesz “kertvárosi” egy volt kertváros?

Ezek a típusú épületek a kerületi önkormányzatnak sem tetszenek, de az épített környezetről szóló törvény alapján 300nm alatti lakóingatlan nem építési engedély, hanem egyszerű bejelentés köteles, melyet az elektronikus építési naplóba kell feltölteni, és a kivitelezést ezek szerint a tervek szerint kell elvégezni. Folyamatban van a helyi építési szabályzatnak a felülvizsgálata, amelyben többek között majd vizsgálni tudjuk a fenti problémát is.

Istvan Pethes
Tisztelt polgármester úr! Megépült az egykori Malév-pálya helyén egy focipálya. A régi romok bontása során a szállító nehéz járművek tönkretették az útburkolatot a Szent László utca végén. Azóta úgy tették rendbe, hogy sódert szórtak a gödrökbe. Ez nem megoldás. Az építőknek rendbe kellene tenni az általuk okozott kárt!

Erről tudomásunk van, és terveink szerint az út helyreállítása meg fog történni.

Csörgő László
Kedves Attila!
Érdeklődnék a XVIII. kerületi Gerely utcai sportpálya lakosok általi használatával kapcsolatban. Mielőtt megtörtént a felújítása minden lakos használhatta. Felújítása után először azt mondták az őrök, hogy majd csak két-három hónap múlva használhatják a lakosok (akiknek az adójából ez felépült), ha kinő a fű.
Jelenleg már azt mondják, hogy SOHA nem használhatják, mert az a lakosoknak tilos, és durván lezavarnak mindenkit.
Kérem alkosson véleményt, hogy ezt helyesnek tartja-e vagy sem.
Köszönöm!

Április elsejétől új használati rend lép életben, kérem kövesse a hivatalos kommunikációs csatornákat vagy a facebook oldalamat amelyen megjelenik majd az új szabályozás.

László Lukács
A Havanna 29-411. mögött mikor várható tereprendezés és parkosítás?

Legyen kedves pontosítsa kérdését!

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva