ÁNTSZ: az ózonterhelés Budapesten is meghaladta az egészségügyi határértéket

Szerző • 2015-08-08 • Hírek, Közélet ÁNTSZ: az ózonterhelés Budapesten is meghaladta az egészségügyi határértéket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva759

Az ózonterhelés miatt 18 város kapott kifogásolt minősítést az elmúlt 24 órában a mérőállomással megfigyelt települések közül – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-t.

A tájékoztatás szerint Budapesten, Százhalombattán, Sopronban, Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Szentgotthárdon, Győrben, Esztergomban, Tatabányán, Ajkán, Veszprémben, Hernádszurdokon, Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Oszláron, Nyíregyházán és Debrecenben mértek az egészségügyi határérték feletti ózonterhelést.

A meteorológiai előrejelzés szerint péntek délután is a határértéket meghaladó ózonszennyezettség várható a napsütéses területeken.

Teendők az ózonterhelés esetén

Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább kora reggel vagy késő este menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is lehetőség szerint kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást.

Ózonterhelés esetén, amennyiben lehetséges, jobb otthon hagyni az autót, és mindannyiunk egészsége érdekében használjuk ilyenkor inkább a tömegközlekedést. Ha mindenképpen autóval kell útnak indulnunk, akkor próbáljuk meg az autó motorját alapjáratban nem járatni.

A levegő minőségét ezen az oldalon lehet folyamatosan ellenőrizni.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva