Arad a magyar Golgota

Szerző • 2015-10-08 • Hírek, Közélet Arad a magyar Golgota bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva911

Kiss Ernő altábornagy emléktáblája előtt emlékeztek a kerületiek az Aradon kivégzett tábornokokra.

Egyetlen beszédét őrzi egy gramofonfelvétel annak a Kossuth Lajosnak, aki – mint arról írott források beszámolnak – kiváló szónoki képességével tömegeket volt képes néhány perc alatt felbuzdítani a haza szolgálatára.

Ezen a felvételen hangzik el egy azóta sokszor és sokféle helyzetben idézett, alkalmazott kifejezés: magyar Golgota. Kossuth Aradot érti ezen, azt a várat, ahol Haynau a szabadságharc alapos meggondolás után kiválasztott tábornokait golyó, illetve kötél által kivégeztette.

Erre is emlékeztetett Galgóczy Zoltán alpolgármester október 6-án a Kiss Ernő tábornok emléktáblájánál tartott kerületi megemlékezésen. És arra is, hogy a kivégzett honvédtisztek emlékezete éppen úgy nem halványult az elmúlt 166 évben, mint ahogy az ügy sem, amelyért küzdöttek és mártírhalált haltak. Az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a szabadság és az önálló döntés igénye töretlen a sokat megélt magyarságban, amely ma sem tűri, hogy Bécs, Brüsszel vagy éppen Moszkva diktáljon: saját sorsának kovácsa kíván lenni.

kisse01_bent

Kiss Ernő altábornagyra itt, a kerületben – a származása miatt – külön büszke az örmény kisebbség. Magát a 48-as emlékművek között kiemelkedően szépnek számító táblát is örmény művész készítette.

Az önkormányzat nevében Molnár Ildikó címzetes főjegyző, Lévai István Zoltán és Galgóczy Zoltán alpolgármester koszorúzott, őket a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat képviselői követték. Az emlékezés virágait helyezte el Kucsák László országgyűlési képviselő, továbbá a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. képviseletében Banyár László vezérigazgató és munkatársai. Koszorúval tisztelegtek a kerületi társadalmi és civil szervezetek, vállalati közösségek és magánemberek is.

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva