Arany a lelke

Szerző • 2019-04-17 • Hírek, Közélet Arany a lelke bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva590

Kivételes ötlet volt Turek Miklós színművésztől, amikor bő egy évtizeddel ezelőtt megalapította a Versszínházat. Április 14-én Petőfi–Arany- műsorával szerepelt Pestszentimrén – számolt be az eseményről cikkében a bp18.hu.

Sokan panaszolják, hogy kevesen olvasnak verset Magyarországon. Bizonyára így van, mégsem múlik el a költészet szeretete, az irodalomkedvelők szívesen vesznek a kezükbe ilyen köteteket és váltanak jegyet verses színpadi előadásokra.

Verset mondani sokféleképpen lehet, és ennek is erős hagyománya van a magyar kultúrában. Ahogy Turek Miklós csinálja, az azonban rendkívüli. A Versszínház kifejezés nem csak egy név: Turek valóban színházi eszközökkel, színpadra alkalmazva mondja el a verseket. A kiválasztott és összeszerkesztett művek, részletek egy meghatározott tematika köré épülnek, és összességükben egy-egy élethelyzetet jelenítenek meg, egy-egy történetet mondanak el. Turek bátran használja a színházi eszközöket a díszletektől és jelmezektől kezdve a komponált fénytechnikán át a kameráig és a kivetítőernyőig.

A Pestszentimrei Közösségi Ház hosszú ideje dolgozik együtt a Versszínházzal, Turek Miklós már több produkciójával járt az itteni színpadon. Április 14-én a Magyar Költészet Napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Lelkem, Aranyom című Petőfi–Arany-összeállítással látogatott el a házba. És ezúttal is sikert aratott.

Forrás: bp18.hu/K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva