Átadták Budapesten első okoslámpáját

Szerző • 2015-11-13 • Hírek, Zöld környezet Átadták Budapesten első okoslámpáját bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1070

Csütörtök estétől világít a II. kerületi Lövőház utca és Margit körút sarkán a főváros első intelligens közvilágítási oszlopa, amely az elektromos autók számára ráadásul még töltőállomásként is funkcionál. Korábban már megírtuk, hogy a forgalomhoz, a levegőszennyezettséghez, és a zajterheléshez igazítanák a közvilágítást – most ez a folyamat kezdődött el ténylegesen.

Az ”okoslámpa” lámpa ledes világítása révén villamos energiát takarít meg, és hab a tortán, hogy ingyenes wifit (vezeték nélküli internetelérést) biztosít.

Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász társaságcsoport igazgatóságának elnöke a csütörtöki átadáson kiemelte: az oszlopra térfigyelő kamerát és segélyhívót is építettek, az információk a főváros második kerületének rendőrkapitányságára futnak be. Marie-Theres Thiell hozzátette: Budapest, mint valódi világváros, preferált helyszín az ehhez hasonló fejlesztések számára.

Az intelligens közvilágítási oszlop a különböző pluszszolgáltatásaival még újdonságnak számít Magyarországon, összeállításában közreműködött az Elmű-Émász, a T-Systems Magyarország Zrt., a BDK Kft. és a Hofeka Kft. – jegyezte meg az Elmű-Émász társaságcsoport igazgatóságának elnöke.

A közvilágítási oszlop prototípus, amely nemcsak a főváros, hanem az eszközt kifejlesztő cégek számára is új még, de a fejlesztés már a jövő városáról szól – közölte Láng Zsolt, Budapest második kerületének polgármestere. Arról is beszámolt, hogy az elektromos autók kerülete minden övezetében ingyen parkolhatnak csütörtöktől, valamint azt is elmondta, hogy az intelligens közvilágítási oszlop révén ingyenesen elérhető wifit a T-Systems szolgáltatja.

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója megjegyezte: az okosváros koncepciójának terjesztése érdekében fontos, hogy a fővárosban minél több helyen legyen intelligens közvilágítási oszlop. Hangsúlyozta: az infokommunikációs jövő energiatakarékosan lesz igazán élhető.

Fotó: MTI / Marjai János

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva