Augusztus 20. – Százötven kiállító a Magyar Ízek Utcájában (PROGRAMOK)

Szerző • 2017-08-17 • Hírek, Közélet Augusztus 20. – Százötven kiállító a Magyar Ízek Utcájában (PROGRAMOK) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva369

Százötven kiállító termékeit, az idei Szent István-napi kenyeret, valamint az ország tortáit is megkóstolhatják az érdeklődők a Magyar Ízek Utcájában, amely augusztus 19-én és 20-án a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig várja a látogatókat Budapesten.

A Magyar Ízek Utcájának Védegylete nyolcadik alkalommal szervezi meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcáját – hangsúlyozta Novotny Antal, az esemény főszervezője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A rendezvény célja a Kárpát-medencei tájegységek és nemzetiségek gasztrokultúrájának bemutatása. A magyar kiállítók mellé az idén is csatlakoznak a V4 országai – Szlovákia, Lengyelország és Csehország -, amelyek három standon mutatják be étel- és italkülönlegességeiket, a lengyel heringtől a cseh knédliig.

Több kézműves termék is megjelenik az ország és a Kárpát-medence tájairól, például a karcagi birkapörkölt, a gyömbéres kolbász, a szatmári töltött káposzta, az alföldi pásztorleves, sokacbab vagy a cigánykáposzta. A résztvevők között élelmiszer-előállítók is szerepelnek, akik lekvárokat, gyógynövénykészítményeket, söröket, borokat, pálinkákat, változatos húskészítményeket és sajtokat kínálnak majd az érdeklődőknek. Vendégül látnak nem professzionális főzőasszonyokat is, akik a szülőhelyükhöz kötődő hagyományos ételek elkészítését mutatják be. A káposztaleves mákos pogácsával a Felvidékről érkezik, de szilvalekvárral töltött fánkot is sütnek majd az asszonyok, míg a moldvai csángó faluból érkező csapat húsos galuskát készít. Mindezek mellett a rendezvényen helyet kapnak a professzionális konyhák is.

Az idei évben kiemelt szerepük lesz a kézműves söröknek, a Fő utca Clark Ádám tér felőli végén kialakított Kézműves sör utcában tizennégy kézműves sörfőzde több mint százféle termékét kínálja a látogatóknak. A Várkert Kaszinó előtt felállított színpadon pedig különféle ételekről, a hozzájuk kapcsolódó történetekről és receptekről tartanak beszélgetést.

Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetőségi elnöke hangsúlyozta:

a rendezvényen kóstolhatja meg először a nagyközönség a budapesti Horváth Cukrászda Kft. által működtetett Sugar! Design Cukrászda cukrászának, Vaslóczki Orsolyának a Balatoni habos mogyoróját, amely az idén elnyerte a Magyarország tortája címet.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója arról beszélt, hogy évről- évre egyre többen jelentkeznek a Magyarország cukormentes tortája versenyre, az idei megmérettetés élén végzett Pöttyös Panni tortát Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza alkotta meg, és ezt is a rendezvényen kóstolhatja meg először a nagyközönség.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta:

a Szent István-napi kenyeret, amely az idén a Kurdi Family Kft. Görböc kenyere lett, ugyancsak a kétnapos rendezvényen mutatják be először a nagyközönségnek.

A sajtótájékoztatón a Magyar Pékszövetség képviselői átadták a legjobb búza-, rozs- és innovatív kenyér kategória első három helyezettének járó kupát és oklevelet.

Az ünnep programjai:

2017. augusztus 19. szombat

10.00-tól

Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig
Koncertek a Clark Ádám téren: Balkan Fanatik, Bagossy Brothers Company, Ghymes, Szabó Balázs Bandája, Ed Philips and the Memphis Patrol

2017. augusztus 20. vasárnap

8.30-tól – Kossuth téri ünnepség, beszédet mond dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, zászlófelvonás, tisztavatás

10.00 – Légi és vízi parádé a Duna Országház előtti szakaszán

10.00-tól – Magyar Ízek Utcája, koncertek a Clark Ádám téren: Kolompos, Tóth Gabi, Supernem, Ferenczi György és a Rackajam, Póka-Tátrai Regeneráció

10.00-16.00 – Szent Korona látogatása az Országházban

17.00 – Ünnepi Szentmise a Bazilikánál, majd Szent Jobb körmenet

18.00-21.00 – Üzenőlánc a Petőfi Rádióval a dunai rakpartokon

21.00 – Ünnepi tűzijáték a Duna Országház előtti szakaszán

További információ a www.augusztus20.kormany.hu oldalon talál!


A közlekedési változásokkal kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat!

Forrás és Fotó: MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva