Az ’56-os hősökre emlékeztek

Szerző • 2015-10-22 • Hírek, Közélet Az ’56-os hősökre emlékeztek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva950

Az 1956-os felkelés sokkal több volt, mint a gyűlölt elnyomó rendszer elleni tiltakozás. Az emberek a kezükbe vették sorsuk irányítását. A forradalom hatása túljutott Magyarország határain, érdeklődést és tiszteletet keltett az egész világon – hangzott el a Pestszentimrén az 1956-os ünnepi megemlékezésen.

Az, hogy ma október 23-a piros betűs nap, az egyetemi ifjúság bátor kezdeményezésével indult, akik az 1848-as márciusi ifjakhoz hasonlóan pontokba szedve fogalmazták meg követeléseiket. A Rákosi-korszak elnyomó, megalázó politikája ellen tiltakoztak – mondta a pestszentimrei Hősök terén elmondott ünnepi beszédében Fehérné Lóczi Ildikó, a Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskola tanára.

56unnep01_bent

Az egyetemisták tüntetéséhez csatlakozók a forradalom részesévé váltak. A gyűlölt Rákosi-címertől megfosztott lyukas nemzeti színű zászlók pedig a forradalom jelképévé váltak. Az ország lakossága hősi küzdelembe kezdett, és bár a forradalom a szovjet beavatkozás következtében elbukott, a sztálinista rendszert már nem lehetett visszaállítani. Az 1956-os felkelés sokkal több volt, mint a gyűlölt elnyomó rendszer elleni tiltakozás. Az emberek a kezükbe vették sorsuk irányítását. A forradalom hatása túljutott Magyarország határain, érdeklődést és tiszteletet keltett az egész világon. Albert Camus, Nobel-díjas francia író a Magyarok vére című cikkében akkor úgy fogalmazott: „ Magyarország többet tett a szabadságért és az igazságért, mint bármelyik nép az elmúlt 20 esztendőben.”

A megemlékezést koszorúzás zárta. Az Imre-ház falán lévő emléktáblánál koszorút helyezett el Kucsák László országgyűlési képviselő, a XVIII. kerületi önkormányzat nevében pedig Molnár Ildikó címzetes főjegyző asszony és Lévai István Zoltán alpolgármester.

56unnep02_bent

A Fővárosi Kormányhivatal XVIII kerületi hivatala nevében Pilcsák Csaba, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat nevében Bauer Ferenc, a fővárosi és kerületi német nemzetiségi önkormányzat részéről Lelkes Gáborné koszorúzott.

A kerületi pártok koszorúit Galgóczy Zoltán alpolgármester és Tóth Kálmán (Fidesz), Szarvas Attila alpolgármester (KDNP), Horváth Zsófia és Petrovai László (PM), Makai Tibor (Jobbik), illetve Ferencz István és Takács Jánosné (DK) helyezték el.

Szintén koszorúkkal és virágokkal emlékeztek az 1956-oshősökre a kerületi társadalmi és civil szervezetek, valamint oktatási intézmények képviselői.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva