Az olimpicik már nevelhetők

Szerző • 2018-04-19 • Hírek, Sport Az olimpicik már nevelhetők bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva684

Csendben, de annál nagyobb elszántsággal neveli a jövő vívótalentumait a Sztehlo iskola tornatermében Szijj Károly, az egykori világbajnoki bronzérmes párbajtőröző, akit a Lőrinc 2000 SE vívószakosztályáról kérdeztünk.

Érdekli, leköti a mai gyerekeket a vívás? Azért kérdem, mert az edzőteremben nem a filmen látott „három testőrnek” kell lenni, hanem nagyon is fegyelmezett sportpalántának, aki vállalja a vívóvá válás hosszú és rögös útját.

– Akik eljönnek a Kossuth téri evangélikus iskola tornatermébe, azok már korábban tájékozódtak, így tudják, hogy nem „csihi-puhi” lesz, hanem kemény edzés a maga összes nyűgével.

Ez nem lehet annyira csábító…

– Legyünk őszinték: egyetlen sportág sem elvarázsoló, ha valaki komolyan csinálja. Az esetleges sikerekhez nem bársonyos út vezet. Persze a gyerekekkel szórakoztató módon sajátíttatjuk el az alapokat, nem kell megijedni.

Nem baj, ha ügyetlen

Hány gyerek forgatja a pengét az edzéseken?

– Örömteli számot mondok: húsz-huszonöten vannak azok, akik visszatérők, megmaradók, s nem csak egyetlen edzésen vesznek részt. Sőt az olimpiák évében, amikor a gyerekek, hogy úgy mondjam, a tévéből választanak példaképet, még többen jönnek.

Ekkor vár a pást
Az edzéseket hétfőn és pénteken 17 órától, csütörtökönként 16 órától tartják a Sztehlo Gábor evangélikus iskola tornatermében, ahova 7-8 éves kortól várják a gyerekeket.

Ügyesek? Jól áll a kezükben a fegyver?

– Kinek hogy, de ha ügyetlenkék, akkor itt vagyunk mi, edzők, s megmutatjuk a jót.

Örömmel csinálja?

– Különben nem járnék be hetente háromszor Ócsáról…

A Lőrinc 2000 SE utánpótlás-nevelő egyesület. Hány éves kortól jöhetnek a gyerekek?

– Nincsen erre szigorú regula, mert ha jön egy ügyes 8 éves, örülünk neki, de ha csak 12 éves korban akar vívó lenni, az is jó.

Az edzések hangulata

Hány éves korig vannak versenyzőik?

– Tizennégy éveseink még vannak, e fölött már nem nagyon, de mi az alapokat akarjuk megtanítani nekik, így aztán jó az életkoruk. A fegyvernemet megismerik, mi pedig megszerettetjük velük az edzések hangulatát, de a fegyelmét is.

Talán nem véletlen, hogy a hét-nyolc éves korosztályt említette, mert rájuk találta ki Kulcsár Győző, az egykori olimpiai bajnok a lehető legtalálóbb nevet: olimpicik…

– Az elnevezés tényleg szuper, s az ilyen korú gyerekeket már lehet fegyelmezni, sportmozgásra tanítani.
alc. A pénz sosem elég

Dicsekedhetnek már versenyeredményekkel is?

– Sajnos csak addig tudunk nyújtózkodni, amíg a takarónk ér… Tavaly például alig volt keretünk arra, hogy versenyekre vigyük a gyerekeket. Segít ugyan a szövetség és az önkormányzat is, de a vívás tudottan drága sportág.

Ne riassza el a gyerekeket, pontosabban a szülőket…

– Szó sincs erről. Aki eljön hozzánk, annak csak a tornafelszerelését kell hoznia, meg az akaratát és az elszántságát. A többi a mi dolgunk.

bp18.hu, R.F.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva