Az önkormányzatnak hála több lesz a madárcsicsergés a kerületben!

Szerző • 2019-02-07 • Hírek, Közélet Az önkormányzatnak hála több lesz a madárcsicsergés a kerületben! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva797

A XVIII. kerületi önkormányzat – az erdőgondnokság közreműködésével – 100 darab mesterséges fészekodút helyezett ki a kerületben, hogy az itt található erdők madarai szaporodhassanak, illetve jobban érezzék magukat.

Dömötör István, Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere a Rádió Orienten hangsúlyozta: a kihelyezett madárházak karbantartására is nagy figyelmet fordítanak a jövőben.

És hogy miért is lesz emiatt több madár a kerületben? Nos, mint megtudtuk, az erdő madarainak nagy része “odúköltő”, vagyis idősebb fák törzsében, ágaiban lévő odúkban költi ki fiókáit. Ebből az odúkból sajnos elég kevés van, hiszen nem elég vastagak a fák, és ez természetvédelmi problémát jelent.

Dömötör elárulta, “ezt a problémát felismerve az elmúlt esztendő folyamán összesen 100 db mesterséges fészekodút készíttetett az önkormányzat.”

A kitelepítésben segítséget nyújtott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az alpolgármester örömmel jelentette, hogy a program sikeres volt, a madarak már be is költöztek az új odúkba, sikerrel lett belőlük szülő.

Összesen 500-700 fióka kelt ki a segítség hatására.

A környezetvédelemért is felelős alpolgármester kitért egy szomorú hírre is: a kerületi erdő kedvenceként elhíresült macskabagoly fája sajnos kidőlt. De remélhetőleg ennek is happy end lesz a vége, hiszen a fát egy mesterségesen kihelyezett speciális odúval szeretnék pótolni, amelyet reményeik szerint elfogad majd a kedvelt madár.

Az Orient Press beszélgetett az alpolgármesterrel, az adást hallgatható formában ezen a linken tudják meghallgatni.

Fotó: Pixabay

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva