Az ÜVEGművészet misztikuma

Szerző • 2014-08-22 • Egyéb, Könnyű, Művészet, Szórakozás Az ÜVEGművészet misztikuma bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva5292

Azon kortárs művészek egyike, aki a rendkívül ritka üvegművészetet választotta magának. A végtelen sok technikát és lehetőséget magába foglaló ágazatra misztikumként tekint a művész társadalom. Ezen kívül a Kondor Béla Közösségi Ház művészeti vezetőjeként is maradandót alkot, rendszeres foglalkozásokat tart, és bárkit megismertet a muranói üvegékszerek készítésével. Ő Soltész Melinda, üvegművész.

VAA_2446 copy

Hogyan ismerkedett meg az üvegművészettel és miért ezt az irányzatot választotta?

Érettségi után ötvös aranyművészként végeztem, illetve tűzzománcozást tanultam. A tűzzománc készítése a fém és az üveg kapcsolatáról szól, amivel nagyon sokat kísérleteztem. Hozta magával, hogy így az üveget is jobban megismertem, és megtanultam vele dolgozni. Elsajátítottam az üvegvágás technikáját, elkezdtem rogyasztani és ezekből a kísérletekből aztán olyan tárgyak születtek, amivel felvettek az Iparművészeti Egyetem üveg szakára.

Az üvegművészeten belül melyik ágazattal foglalkozik?

Az üvegművészet egy tág fogalom, ami tulajdonképpen a sík és a háromdimenziós ágat is magában foglalja. Sík ág például az ólomüveg, üveggrafika vagy valamilyen síkszerű tárgyak alkotása – mint például a síkba olvasztott üvegek. A háromdimenziós tárgyak a fúvott üvegek, üvegszobrok, öntött üvegek és az ékszerek, díjak, amelyekből sokat készítettem ünnepi alkalmakra vagy sporteseményekre is.

DSCN2182

Mennyire nehéz az üveggel dolgozni?

Nagyon komplex, mivel rajzolni és festeni is kell, illetve az üveges szakma beható ismerete szükséges hozzá. Például üvegfújás, csiszolás, homokfújás, rogyasztás és az ólomüvegezés. Horváth Márton tanárom szerint az összes napjainkig ismert és alkalmazott technikát tudni kell. Az üveg igazi tanítómester, mivel könyörtelenül megtanítja az embert koncentrálni, összpontosítani, hiszen itt nincsen hibázási lehetőség.

Mennyire gyakori a művészek között az üveggel való foglalkozás?

Nem jellemző, hogy sokan foglalkoznának vele, mivel az eszközök és az alapanyagok is nagyon nehezen beszerezhetőek, elég költséges. Éppen ezért, ha a kortárs művészek között valaki ezzel kezd el foglalkozni, hamar nemzetközi sikereket érhet el.

Magyar Maraton díj

Férfiak vagy nők körében kedveltebb?

Mivel sokkal több nő foglalkozik ezzel a szakmával, mint férfi, ezért az Iparművészeti Egyetemen „vadásszák” a férfiakat. A nők irányába ezért nagyobb ez elvárás és a szigor, többet kell teljesítenünk. De ezáltal megtanulunk jól bánni ezzel a – művészeti körökben is misztikumnak számító – csodás anyaggal.

Mivel foglalkozik a legszívesebben?

Szerencsére sikeres év áll mögöttem. A Nemzeti Kulturális Alaptól alkotói támogatást kaptam, ezért a kedvenc stílusommal, a free blowing-gal foglalkozhattam. Ez a szabad fújás, ahol amőbaszerű üreges tárgyak készülnek. Hagyjuk az anyagot dolgozni, így szerephez juttatjuk az üveg természetes tulajdonságait, és csak egy picit avatkozunk bele a formába. Ennek következtében meghagyjuk az üveg lelkét. A kész tárgyak pedig a csiszolás után felvitt belső fémgőzölt réteg miatt abszolút tükröznek mindent.

DSCN2264

Hol találkozhatunk a munkáival a 18. kerületben ?

Az egyik munkám a Kondor Béla közösségi házban, a lépcsőfeljáróban látható „Stairway to heaven” címmel. Ez az érdekes homok fújt felhőjáték az égig vezetve szimbolizálja a hétköznapi életből a magas kultúra felé vezető átjárót. A másik munkám a nemrég átadott Kondor Coffee-ban található, ami egy helytörténeti dokumentumokat, fotókat és régi levelezéseket magába foglaló izgalmas üveggrafika.

Vannak saját készítésű használati tárgyai az otthonában is?

Természetesen! Ha lehetne, szinte mindent üvegből készítenék! Nagyon szeretem a dizájnt, de bármilyen tárgyról is legyen szó nekem a funkció és a használhatóság mindennél előbbre való. Természetesen van csodálatosan szép borospohárkészletem, dekanterem és ékszereim is.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva