Babra ment a játék!

Szerző • 2015-07-13 • Egészség, Hírek Babra ment a játék! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2254

Az egyre gyakoribb légúti, asztmatikus megbetegedések megelőzésére életmód és egészségnevelő tábort szervezett a Bébidok Egészségügyi Alapítvány az önkormányzat támogatásával.

Az önkormányzat pályázati keretek között támogatja az egészséges életmódot, táplálkozást, egészségmegőrzést és egészségfejlesztést programjukra tűző nyári életmód táborokat.
A Bébidok Egészségügyi Alapítvány 5-14 éves korú kerületi gyerekeknek szervezett egészségnevelő tábort, amelyhez a kerületünk 350 ezer forinttal járult hozzá.

Az elmúlt időszakban erősen megszaporodott légúti megbetegedések illetve allergiás, asztmatikus jellegű panaszok indokolják, hogy megpróbáljunk különleges hangsúlyt fektetni ezeknek a betegségeknek a prevenciójára, terápiájára – hangsúlyozta dr. Juhos Adrienne, gyermekorvos, a Bébidok Egészségügyi Alapítvány vezetője, a tábor szervezője. – Ezúttal a nyári időszakot használtuk fel arra, hogy gyógyszer nélkül, életmód-, és szemléletváltással felkészülhessenek a gyerekek és szüleik az őszi-téli kórokozókkal teli időszakra. A célunk, hogy a gyerekek élvezzék a programokat, játékosan tanuljanak, ismerjék meg kerületünkben található mozgással kapcsolatos lehetőségeket.

A betegek mintegy hetven százaléka légúti panaszok miatt jelentkezik a gyermekrendeléseken. A leggyakoribb a nátha, meghűlés, az allergiás betegségek és az asztmatikus illetve kruppos panaszok, súlyosabb esetben tüdőgyulladás. A megelőzés lényege a szervezet immunrendszerének védelme: a testmozgás, a tiszta levegőn való séta, a vitaminokban gazdag étkezés, elegendő alvás. A réteges, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a jól szellőző, természetes anyagokból készült ruha is sokat segíthet, általa elkerülhető az átizzadt, nyirkos ruha miatti meghűlés.

A jó immunrendszerhez az egészségesen felépített szervezet hozzá tartozik. Ennek egyik feltétele a helyes táplálkozás. A tábor ideje alatt a helyes étkezési szokások elsajátítása is nagy hangsúlyt kapott. A gyerekeket naponta ellátogattak aTengerkincs Játszóház sóbarlangjába. Ez a légutak tisztításán túl az immunrendszert is erősíti, kedvezően befolyásolja az allergiás és hurutos tüneteket, valamint a steril környezet erősíti a légutak nyálkahártyáját, növeli a szervezet ellenálló képességét és tüdőkapacitását.

A tábor célja olyan szemlélet kialakítása volt, amely segíti a mindennapok egészséges életmódjának átformálását, és a légúti megbetegedések elleni küzdelmet igyekeznek beépíteni a gyermekek gondolkodásába. Juhos doktornő bízik benne, hogy a gyerekek jó irányba formálják majd a szüleiket.

Korábban a túlsúlyos gyermekeknek szerveztünk életmódtábort, amellyel az egészséges táplálkozásra és a mozgás fontosságára irányítottuk rá a figyelmet – mondta Sinha-Végh Mónika, a Vörösmarty iskola és az életmódtábor pedagógusa.

Miután egyre növekszik a felső légúti, asztmás, kruppos, allergiás betegek száma, most nekik szerveztünk tematikus tábort. A gyerekek sokat voltak szabad levegőn, a Park uszodában naponta légzésjavító vízi gyakorlaton, gyógytestnevelési foglalkozáson, terápiás lovagláson vettek részt, továbbá kosár-, tollaslabdáztak, asztaliteniszeztek, néptáncoltak, valamint jógáztak és gyakorolták a helyes légvételt, elsajátították a relaxációs technikákat…

Azok, akik a táborozás alatt a kapott feladatokat teljesítették, vagy a feltett kérdésekre jól feleltek, jutalomként babot kaptak. Ha a hét folyamán valaki összegyűjtött 20 babszemet, azt a tábor utolsó napján kis lovaggá, aki pedig 30-40 babszemet gyűjtött össze, azt egészséglovaggá ütötték. A szülőkkel való találkozással és megvendégeléssel zárták a programot. A kellemes beszélgetés mellett orvosi tanácsot is kérhettek. Az ételeket természetesen a gyerekek készítették a tanultaknak megfelelően.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva